Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-14-2010, 23:10  
Yaso
Operator
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 32.967
Tecrübe Puanı: 1000
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Standart

1. Aşağıdakilerden hangisi Atatürkçü düşünce sisteminin oluşmasını sağlayan etkenlerden değildir?

A) Ankara'nın başkent oluşu
B) Fransız İhtilali'nden doğan ilkeler
C) Mondros Ateşkesi ile başlayan işgaller
D) Osmanlı Devleti'nin içine düştüğü zor durum

2. Milliyetçilik ilkesine göre aşağıdakilerden hangisi herşeyin üzerinde tutulmalıdır?

A) Laik devlet anlayışı
B) Çağdaşlaşma ve uygarlık
C) Vatanın her bakımdan tam bağımsızlığı
D) Vatandaşların yönetimde söz sahibi olması

3. 'Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.'' diyen Atatürk, Türk ulusunun bağımsız ve özgür yaşamasının temel güvencesinin de ülkenin yönetim şeklinde olduğunu ifade etmiştir.
Yukarıdaki ifadeye göre bağımsızlık aşağıdakilerden hangisiyle yakından ilgilidir?

A) Laiklik
B) Cumhuriyetçilik
C) Milliyetçilik
D) Halkçılık

4. Devlet yönetiminde ve toplumsal alanda laikleşmede aşağıdakilerden hangisinin etkisi olmamıştır?

A) Tevhidi Tedrisat Kanununun kabulü
B) Halifeliğin kaldırılışı
C) Türk Tarih Kurumunun açılması
D) Anayasadan ''Devletin dini İslamdır.'' maddesinin çıkarılışı

5. Atatürk'ün ''Medeniyet öyle bir nurdur ki ona ilgisiz kalanlar yok olmaya mahkumdurlar.'' sözü ile aşağıdaki bütünleyici ilkelerden hangisi arasında bir bağlantı vardır?

A) Milli birlik ve beraberlik
B) Akılcılık ve bilimsellik
C) Özgürlük ve bağımsızlık
D) Millet ve insan sevgisi

6. Atatürk inkılapları, günün değişen koşullarına göre kendini yenileyen bir sistem üzerine kurulmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu ifadeye uymaz?

A) Milletimizi diğer uluslardan üstün görmek
B) Vatandaşlara seçme ve seçilme hakkı tanımak
C) Hukukun üstünlüğünü tanımak
D) Eğitimde çağdaşlığı benimsemek

7. 'Millet hayatı tehlikede değilse savaş cinayettir.'' diyen Atatürk aşağıdaki ilkelerden hangisinin önemi üzerinde durmuştur?

A) Milli egemenlik
B) Batılılaşma
C) Milli birlik ve beraberlik
D) Dünya barışı

8. 'Cumhuriyet rejimi halkın kendi seçtiği kişiler tarafından yönetilmesini gerektirir.'' Bu ifade göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisinin cumhuriyetçilik ilkesi doğrultusunda yapıldığı söylenemez?

A) Eğitim ve öğretimin devlet tarafından yürütülmesi
B) TBMM' nin açılması
C) Saltanat ve halifeliğin kaldırılması
D) Siyasi partilerin kurulması ve çok partili siyasi hayata geçiş

9. Atatürk ''Türk milletinin elinde ve kafasında tuttuğu meşale müspet bilimdir.''sözü ile aşağıdakilerden hangisine vurgu yapmıştır?

A) Cumhuriyetçilik
B) Milliyetçilik
C) Çağdaşlık ve bilimsellik
D) Halkçılık

10. 'Devlet ve toplum düzeninde yeniliklere ve değişime açık olunması, İnkılapçılık ilkesinde ifadesini bulmaktadır.'' Bu ifadeye göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisinin İnkılapçılıkla ilintili olduğu söylenemez?

A) Çağdaş uygarlık düzeyine çıkmak
B) Akılcılık ve bilimsellik
C) Geleneksel düşünceye bağlı kalmak
D) İlerlemeyi öngören bir girişimcilik


1. a
2. c
3. b
4. c
5. b
6. a
7. d
8. a
9. c
10. c
__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla