Bilqi Forum  

Geri git   Bilqi Forum > >

Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM ÖSYS (ÖSS) , KPSS , TUS , LES , ÜDS , YDS , KPDS , DGS , OKS, SBS , AÖF Sınavları hakkında paylaşım forumunuz

ÖDEVLERİNİZİ BULMAKTA ZORLANIYOMUSUNUZ!

SORUN ANINDA CEVAPLIYALIM.

TÜM SORULARINIZA ANINDA CEVAP VERİLECEKTİR !

Sitemize Üye Olmadan Konulara Cevap Yazabilir Ayrıca Soru Cevap Bölümüne Konu Açabilirsiniz !

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 08-17-2010, 08:46   #1
Yaso
Operator
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 32.967
Tecrübe Puanı: 1000
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Standart Aöf 3 sınıf ders notları

iş ve sosyal güvenlik hukuku 109 soru ve cevapları İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku



1- Dünyada iş hukuku alanında atılan ilk adım aşağıda işçi gruplarından hangisi ile ilgilidir.

Çocuk işçiler

2- İş kanununa göre bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye ne ad verilir

İşçi

3- Ülkemizde ilk medeni kanun olan mecelle hangi yıl yürürlüğe girmiştir.

1877

4- Bireysel ve toplu iş ilişkilerinde devletin katlımı uygulamada hangisini kapsamaz

Grev ve lokavtı yönetme

5- Günümüzde Türk iş kanununda yasal çerçevesi içinde yürürlükte olan yasalar arasında yer almaz

274 sayılı sendikalar kanunu

6- Türkiye�de kadın, genç ve çocuk işçilerin çalışma yaşı çalışma süreleri işin nitelik ve koşulları yönünden korumak amacıyla çıkarılan ilk kanun hangisidir

Umumi Hıfzıssıhha kanunu

7- İş kanuna göre bir işyerinde kaç işveren vekili bulunabilir

Gerektiği kadar

8- İş ve sosyal güvenlik hukuku ile ilgili hükümlerin yer aldığı genel nitelikteki kanunlardan biri değildir

Deniz iş kanunu

9- İş kanunu bakımından işveren vekili ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır.

İş veren vekili vekalet sözleşmesi ile çalıştırılmak zorundadır

10- İş hukukuna egemen olan ilkelerden biri değildir

İşveren lehine yorum

11- İş hukuku alanında ilk adım hangi ülkede atılmıştır

İngiltere

12- İşçi yararına yorum ilkesinin uygulamasına bir örnektir

Aksarı ücretin nakden ödenmesi

13- İş hukukunun kendine özgü kaynakları arasında yer alır

İş yeri iç yönetmelikleri-Toplu iş sözleşmeleri

14- İş ve sosyal güvenlik hukukunun kendine özgü kaynakları arasından yer almaz

Belediye kanunu

15- İş yeri iç yönetmelikleri iş hukuku kaynaklarından hangisine bir örnektir

Kendine özgü

16- İş kanunu kapsamına girecek nitelikte bir iş yeri kuran iş veren bu durumu ne kadar süre içinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.

1 ay

17- İş sözleşmelerinden hangisinin yazılı yapılması zorunludur

Belirli süresi 2 yıl olan iş sözleşmeleri

18- Bir kimse akit serbestesi gereği iradesi dışında akıt yapmaya zorlanamaz. Ancak işverenler bakımından bu serbesti bir takım sosyal amaçlar gereği iş sözleşmesi yapmak zorunluluğu şeklinde sınırlandırılmıştır. Hangisi iş veren akıt yapma zorunda olduğu kimseden biri değildir

Kadın işçi

19- İş sözleşmesinin unsurları tam ve doğru olarak verilmiştir

İş-Ücret-Bağımlılık

20- . İş kanununda belirtilen iş sözleşmesi türlerinden biri değildir

Belirsiz iş sözleşmesi

21- İş sözleşmesinin tarafları anlaşarak toplu iş sözleşmesiyle deneme süresini en çok kaç aya kadar uzatabilirler

3 ay

22- İşçi ücretlerinden yapılacak ceza kesintileri bir ayda kaç gündelikten fazla olamaz

2

23- İlköğretimini tamamlamış çocukların bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişimlerini engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilmeleri için en az kaç yaşını tamamlamış olmaları gerekir

14

24- İşçiyi iş yerine bağlamak işçinin verimini artırmak ve işçiye aidiyet duygusu hissettirmek için uygulanan ücret sistemi hangisidir

Kardan pay alma

25- İşçinin hak ettiği ücret ödeme gününden itibaren kaç gün içinde mucbir bir sebep dışında ödenmezse işçi iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir

20

26- İşçinin yaptığı işin miktarına bağlı maktu veya yüzde olarak ödenen ücret sistemine ne ad verilir

Komisyon ücret

27- Askari ücret tespit komisyonunun göreve başlayabilmesi için hangisinin çağrıda bulunması gerekir

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı

28- İş sözleşmesinin yapılmasında tarafların ehliyeti kanunlardan hangisinin genel hükümleri çerçevesinde ele alınmaktadır

Medeni kanun

29- Dört saat ve daha kısa süreli işlerde ara dinlenme süresi kaç dakikadır.

15

30- Bir işveren işyerinde üretilen mallara yönelik talebin olağan üstü boyutlarda artması üzerine işçilerine fazla çalışma yaptırması hangi çalışma türüne girer

Genel sebeplerle fazla çalışması

31- İş süresinden sayılmaz

Evlenmelerde üç güne kadar verilen izin süreleri

32- Yıllık ücretli izin uygulaması ile ilgili hangisi doğrudur

18 yaşından küçüklere kıdemlerine bakılmaksızın en az 20 gün yıllık izin verilir

33- İşveren işçinin yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ne zaman vermek zorundadır

İşçinin izne başlamasından önce

34- Pazar günü çalışarak kanuni hafta tatil iznini Çarşamba günü kullanan işçiye ne kadar hafta tatili ücreti ödenir.

Bir gündelik ücret

35- Sanayiye ait işlerde kaç yaşını doldurmamış işçilerin gece çalıştırılması yasaktır

18

36- İş kanununda gece dönemi nasıl belirlenmiştir

Gece en geç 20.00�de başlayıp en erken 06.00�da biten gün dönemidir

37- İşçi aleyhine değiştirilemeyen fakat işçinin lehine olacak şekilde her zaman değiştirilmesi mümkün olan kanun hükümlerine e denir

Nispi emredici norm

38- Umumi hıfzıssıhha kanununa göre iş kanununun uygulama alanı dışında kalan işlerde çocuk iş gücü için çalıştırma yaşı en az kaçtır

12

39- Çocuk işçilerin çalıştırabilecekleri hafif işlerden biri değildir

Para taşıma ve tahsilat işleri

40- Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde kaç dakika izin verilir

90

41- Genç işçilerin çalıştırılabilecekleri işlerden biri değildir

İlaçlama ve gübreleme işleri

42- İş kanunu uygulama alanına giren kamu işlerinde elli ve daha fazla işçi çalıştıran işverenler en az yüzde kaç oranında eski hükümlü çalıştırmak zorundadır.

2

43- Çocuk işçilerin korunmasına yönelik en kapsamlı düzenlemeler kanunlardan hangisine yer almaktadır

İş Kanunu

44- İşi altı aydan az sürmüş olan işçinin işine bildirimli fesih ile son verilmesi durumunda kaç haftalık bildirim süresi uygulanır

2

45- İşçinin iş yerinde başka bir işçiye ****** tacizde bulunduğunu öğrenen iş veren bu işçinin iş sözleşmesini en geç kaç işgünü içinde feshedebilir

6

46- Belirli süreli iş sözleşmelerinin art arda susma ile yenilenmesi ile çıkan iş sözleşmesine ne ad verilir

Zincirleme iş sözleşmesi

47- Sendikaların zorunlu organlarından biri değildir

Haysiyet Kurulu

48- Bir işyerinde en çok kaç sendika temsilcisi bulunabilir

8

49- İşçilerin ve işverenlerin çalışma ilişkilerinde ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için meydana getirdikleri tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara ne ad verilir

Sendika

50- Sendikalar kanununa göre bir konfederasyon kurulabilmesi için en az kaç sendikanın bir araya gelmesi ihtiyacı vardır

5

51- Sendikalar kanununa göre bir işyerinde sendika temsilcisi atama yetkisi hangisine aittir

İlgili iş yerinde toplu iş sözleşmesi yapmak üzere yetkisi kesinleşen sendikaya

52- Konfederasyon, sendika ve sendika şubelerinin başkanları ve yöneticileri göreve seçilmelerinden itibaren en geç kaç ay içinde kendilerinin eşlerinin ve velayet altındaki çocuklarının mal varlığını notere bildirmek zorundadır

3 ay

53- İşveren sendikasına üye olabilmek için kaç nusha üye kayıt fişi doldurmak gerekir

3

54- Askerliği meslek edinmemiş askeri şahısların sendika kanununa göre sahip oldukları hak ve borçların durumları silah altında bulundukları süre içinde bu durum nasıl etkilenir

Askıda kalır

55- Sendikalar kanununa göre aynı işletmede çalışan kişilerden hangisi işveren vekili sayılır

Genel Müdür

56- Ayırt etme gücüne sahip onattı yaşını doldurmamış işçiler kimin yazılı izni ile sendika üyesi olabilir

Kanuni Temsilcinin

57- İşçi sendikası üyeliği hangi organın kabulü ile kesinleşir

Sendika tüzüğünde belirlenen organ

58- Sendikaların çalışma yaşamına ilişkin faaliyetlerinden biri değildir

Takım sözleşmesi yapmak

59- Sendikaların tüzük ve belgelerinin kanuna aykırı veya eksik bulunması durumunda verilecek faaliyetlerin durdurulması kararına kadar geçen süreçte hangisinin etkisi yoktur

Bağlı bulunduğu konfederasyon

60- Sendikalar kanununa göre sendikaların sinai ve iktisadi teşebbüslere yatırım yapması ne tür bir faaliyettir

Sosyal faaliyet

61- Sendika ve konfederasyonların gelirleri arasında yer almaz

Devlet yardımı

62- Sendikaların kapatılmasına hangisi karar verir

İş mahkemesi

63- Sendikanın tüzük ve belgelerinin kanuna aykırılığı durumunda kanuna aykırılığının giderilmesi için sendikaya mahkeme kaç gün izin verir

60 gün

64- Uygulanmakta olan bir toplu iş sözleşmesinin uygulama alanını aynı iş kolunda faaliyette bulunan ancak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin tarafı olmayan işçi ve iş verenleri de kapsayacak şekilde bakanlar kurulu kararı ile genişletilmesine ne ad verilir

Teşmil

65- Toplu iş sözleşmesi yapmak isteyen işçi sendikası nereye baş vurarak yetkili olduğunu tespit edilmesini ve yetki belgesinin verilmesini ister

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına

66- Toplu iş sözleşmesini imza tarihinde taraf sendikaya üye olanlar imzalanan sözleşmeden hangi tarihten itibaren yararlanır

Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren

67- Toplu iş sözleşmesi anlaşma metninin iki nushası çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına gönderilir bakanlık kendisine gönderilen iki nüshadan birini nereye iletir.

Devlet istatistik enstitüsüne

68- İşletme toplu iş sözleşmesinde işletme toplu iş sözleşmesi yapılacak iş yerlerinin aranılan niteliğe sahip olup olmadıklarını ilişkin davalara mahkeme tarafından en geç kaç gün içinde karara bağlanır

15 gün

69- Toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmesine ilişkin hükümlerine ne ad verilir

Normatif hükümler

69- Toplu hak uyuşmazlığında açılacak yorum davasında davayı gören mahkeme kaç ay içinde kararını vermelidir

2 ay

70- Toplu iş uyuşmazlıklarının hakem yoluyla çözümlenmesine ne ad verilir

Tahkim

71- Grev ve lokavt yasağı ile zorunlu hakem uygulamasının bulunduğu ülkelerde hakem kurullarının kararları tarafları nasıl etkiler

Hekim kurullarının kararları kesindir ve tarafları bağlar

72- Yangın, su baskını gibi genel hayatı felç e uğratan felaket hallerinde grev ve lokavtın yasaklanmasına ilişkin karar vermeye hangisi yetkilidir

Bakanlar kurulu

73- 1982 anayasasına göre hangisi yüksek hakem kuruluna üye belirleyebilecekler arasında yer almaz

İçişleri bakanlığı

74- Kanuni bir grev ve lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelik taşırsa kaç gün süre ile ertelenebilir

60 gün

75- Toplu iş sözleşmesi grev ve lokavt kanununa göre grevin amacı nedir

İş yerinde faaliyeti durdurmak yada önemli ölçüde aksatmak

75- İşçilerin işverene isteklerini kabul ettirmek için kendi aralarında verdikleri bir karara dayanarak topluca iş bırakmalarına ne denir

Grev

76- Lokavt kararın karşı tarafa tebliğ edilmesinden itibaren kaç gün içinde uygulamaya konabilir

60 gün

77- Uygulanmakta olan bir grevin kanun dışı olup olmadığını hangisi tespit eder

İş mahkemesi

77- Kanuni bir grev veya lokavtta katılmayacak işçileri hangisi belirler

İşveren

78- Grev oylaması talebi hangisine yapılır

Mahallin en büyük mülki amirine

79- Grev gözcülerinin görevi nedir

Grev yapan sendikanın üyelerinin greve uyup uymadıklarını denetlemek

80- Sosyal yardımlarla ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır

Sosyal yardımlarda katılım payı ile karşılık arasında bir ilişki vardır

81- Sigortalıları çalıştıran gerçek veya tüzel kişilere ne ad verilir

İşveren

82- Çıraklar sosyal sigortalar kurumu ile ilişkileri bakımından hangi kategoride yer alır

Kısmi istisna

83- Sosyal sigortalar kanununun zorunlu sigorta uygulaması bakımından kısmen sigorta dışında tutulanlar arasında yer almaktadır

Yaşlılık aylığı almaktayken çalışmaya başlayanlar

84- Sosyal sigortalar kuruluşları arasında yer almaz

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma teşvik fonu

85- Sosyal sigortalarda uygulanan ve primlerin ortak bir fonda toplanması ve sigortalıya yapılan yardımların bu fonda karşılanması esasına dayanan finansman yöntemine ne ad verilir

Toplu kapitalizasyon yöntemi

86- Sosyal sigortalar kanununa göre tam istisnalar arasında yer alan kimseler hizmet iş sözleşmesiyle çalışsalar dahi hiçbir şekilde bireysel zorunlu sigortalı niteliğini kazanamazlar. Kanunun düzenlediği istisnalardan biri değildir

Türkiye�de görevli dışarıda sigortasız olduğunu beyan eden yabancılar

87- İşyerinde meydana gelen bir iş kazasını öğrenen işveren bu kazayı en geç ne kadar süre içinde sosyal sigortalar kurumuna bildirmekle yükümlüdür

Kazadan sonraki iki gün içinde

88- Meydana gelen kazanın iş kazası olduğu söylenemez

Sigortalının endi imkanıyla işyerine giderken yolda olduğu sırada

89- Sigortalı kadının analık sigortasında sağlık yardımlarından yararlanabilmesi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az kaç gün analık sigortası piriminin ödenmiş olması gerekir

90

90- İş kazasına uğrayan sigortalının sosyal sigortalar kurumundan alacağı sağlık yardımlarının kapsamına girmez

Sürekli iş göremezlik geliri verme

91- Sigortalıya verilen geçici iş göremezlik ödenekleri hangi borç sebebiyle haczedilebilir

Nafaka borcu

92- iş kazası ve mesleki hastalığı sebebiyle geçici bir süre çalışamayacağı hakim raporu ile saptanan sigortalıya çalışmadığı her gün için kurum tarafından yapılan yardıma ne ad verilir

Geçici iş göremezlik ödeneği

93- Sosyal sigortalar kanununa göre malul sayılabilmek için çalışma gücünün hangi oranda yitirilmiş olması gerekir

2/3

94- Çalışabilir durumda olmadığı saptanan sigortalıya bu durum devam ettiği sürece uzun süreli yardımlar sağlayan sigorta koludur

Malullük

95- Sosyal sigortalar kurumuna tabi erkek sigortalı kaç yaşında ve kaç gün pirim ödeme koşulu ile yaşlılık aylığı almaya hak kazanır

60 yaşında ve 7000 gün pirim ödeyerek

96- Yaşlılık sigortasından toptan ödeme yapılabilmesi için sigortalı kadının en az kaç yaşında olması gerekir

58

96- SSK�ya bağlı sigortalının ölümü ile aylık alacak durumda çocuğu bulunmayan dul eşin payı dağıtıma esas tutarı yüzde kaçıdır

75

97- Sigortalının ölümü tarihinde hayatta bulunan anne ve babaya aylık bağlanabilmesinin iki koşulu bulunmaktadır. Bunlardan ilki anne veya babanın sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmaması veya bunlardan her ne ad atında olursa olsun gelir veya aylık almıyor olmamasıdır. Diğer koşul hangisidir

Diğer hak sahiplerinden artan bir payın bulunması

98- Emekli sandığı gelirleri içinde yer alan keseneklerden biri değildir

Yardım giderleri karşılığı

99- Emekli sandığı kanununa göre zorunlu iştirakçilik niteliği kazanan sigortalılardan değildir

Belediye başkanlığına seçilenler

100- Emekli sandığından aylık almakta iken ölen babasından aylık alamaz

Liseye devam eden 22 yaşındaki erkek çocuğu

101- Emekli sandığı kanununda düzenlenen malullük halleri tam ve doğru olarak verilmiştir

Vazife malullüğü-adi malullük-harp malullüğü

102- 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanununa göre, fiili ve itibari hizmet süresi toplamı 25 yıl olan iştirakçinin aylık bağlama oranı yüzde kaçtır?

75



103- 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanununa göre, aşağıdakilerden hangisi yardım giderleri karşılıklarından biri değildir?

Emeklilik keseneği karşılığı



104- Tarımda Kendi Ad ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre isteğe bağlı sigortalılık hangi tarihten itibaren kazanılır?

Kuruma yapılan başvuruyu izleyen aybaşından itibaren



105- Bağ-Kur sigortalısı olamaz?

Memur



106- Bağ�Kur sigortalılarının ödeyeceği primlerden değildir?

Geçici iş göremezlik keseneği



107- Bağ-Kur sigortalısının yükseköğretimde okuyan erkek çocuğu varsa sigortalının ölümü halinde kaç yaşına kadar hak sahibi olabilir?

25



108- En az 15 tam yıl sigorta primi ödemiş bunların Bağ�Kur sigortalısı erkeklere kısmi yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için bunların kaç yaşını doldurmuş olmaları gerekir?

62



109- Tarımda Kendi Ad ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre isteğe bağlı sigortalılık hangi tarihten itibaren kazanılır?

Kuruma yapılan başvuruyu izleyen aybaşından itibaren
__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-17-2010, 08:46   #2
Yaso
Operator
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 32.967
Tecrübe Puanı: 1000
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Standart

Pazarlama Yönetimi- soru ve cevapları 1-) Kişilerin ve örgütlerin amaçlarına uygun biçimde değişimi sağlamak üzere malların, hizmetlerin ve düşüncelerin yaratılmasını, fiyatlandırılmasını, dağıtımını ve satış çabalarını planlama ve uygulama sürecine ne ad verilir?

A) Ticaret
B) Toptancılık
C) Parakendecilik
D) Pazarlama
E) İşletme

2-) Aşağıdakilerden hangisi, pazarlamanın temel özelliklerinden biri değildir?

A) İnsan ihtiyaçlannın doyurulmasına yönelik olması
B) Değişimi kolaylaştırması
C) Şekil faydası yaratması
D) Değişken çevre koşullarında yapılması
E) İnsanlar ve örgütler tarafından yapılması

3-) Aşağıdakilerden hangisi satışla ilgili pazarlama eylemeri arasında yer almaz?

A) Reklam mesajlarmı ve görünlülerini geliştirmek
B) Reklam araçlarını seçmek
C) Pazar koşullarını belirlemek ve araştırma yapmak
D) Satış görevlilerini belirlemek
E) Reklamlarm etkisini ölçmek

4-) Aşağıdakilerden hangisi, pazarlama karması geliştirme ilkelerinden biri değildir?

A) Bir pazarlama elemanıyla ilgili kararın öteki elemanları da etkileyeceğinin gözönünde bulundurulması
B) Girilecek bütün pazarlara uygulanabilecek bir karma geliştirilmesi
C) Pazarlama karmasının sürekli olarak gözden geçirilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması
D) En iyi karmayı oluşturuncaya dek çeşitli karmalar geliştirilmesi
E) Rakiplerin pazarlama karmalarından farklı ve tüketicler için yararlı olacak bir karma oluşturulması

5-) Pazarlama hedeflerinin belirlenmesi, aşağıdakilerden hangisiyle ilgili eylemlerin kapsamına girer?

A) Dağıtım
B) Satış
C) Mal
D) Fiyat
E) Pazarlama yönetimi

6-) Pazarlama yönetiminin temel işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Malların pazara ulaşmasını sağlamak
B) Tüketicilere mallar hakkında bilgi vermek
C) Satış sonrası hizmet sağlamak
D) Tüketicilerin ihtiyaçlarmı karşılamak
E) Talep yaratmak

7-) Bir işletme, özellikleri birbirinden farklı birden çok pazara girecekse sistem yaklaşımına göre nasıl bir yol izlemelidir?

A) Her pazar için farklı reklam programı uygulamalıdır
B) Her pazar için farklı mal tasarımı yapmalıdır
C) Her pazar için farklı fiyat saptamalıdır
D) Her pazar için ayrı dağıtım kanalı kullanmalıdır
E) Her pazar için ayrı pazarlama karması oluşlurmalıdır

Aşağıdakilerden hangisi, pazarlamayı etkileyen işletme dışı faktörlerden biridir?

A) Üst yönetim
B) Üretim
C) Aracılar
D) Finans
E) Araştırma-Geliştirme

9-) Aşağıdakilerden hangisi, pazarlamanın genel çevre koşulları arasında yer almaz?

A) Pazar koşulları
B) Demografik koşullar
C) Ekonomik koşullar
D) Teknolojik koşullar
E) Kültürel koşullar

10-) Aşağıdakilerden hangisi, örgütsel pazarlar arasında yeralmaz?

A) Devlet pazarı
B) Aracılar pazarı
C) Üreticiler pazarı
D) Kurumlar pazarı
E) Tüketiciler pazarı

11-) Aşağıdakilerden hangisi, işletmenin gireceği pazarı belirlerken gözönünde bulundurması gereken faktörler arasında yer almaz?

A) Pazarda geçerli yasal sınırlamalar
B) Pazardaki mevcut iletişim kanalları
C) Tüketicilerin satınlama alışkanlıkları
D) Pazarın büyüklüğü
E) Pazarın ekonomik yapısı

12-) Aşağıdakilerden hangisi, uluslararası pazarları birbirinden farklı kılan etkenlerden biri değildir?
A) Fiziksel çevre koşulları
B) Ekonomik yapı
C) Satınalma davranışları
D) Yasal düzenlemeler
E) Öğrenim düzeyi

13-) Satınalma kararı verme sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) Seçeneklerin tanınması
B) Seçeneklerin değerlendirilmesi
C) Alım kararının verilmesi
D) İhtiyaçların ortaya çıkması
E) Alım sonrası davranışlar

14-) Tüketicilerin malı satın alacaklarını umarak, malı kitle halinde üretip, kitle halinde dağıtmaya ne ad verilir?

A) Bütünleşik pazarlama
B) Makro pazarlama
C) Tüm pazar yöntemi
D) Pazar bölümleme yöntemi
E) Mala yönelik pazarlama

15-) Aşağıdakilerden hangisi pazar bölümlemenin sağladığı yararlardan biri değildir?

A) Pazara uygun ve etkili pazarlama karmalarının geliştirilmesi
B) Pazar bölümünün ihtiyaçlarının daha iyi saptanması
C) Pazarlamanın daha bilinçli ve etkili hale gelmesi
D) Yeni pazar fırsatlarının ele geçirilmesi
E) Pazarlama maliyetlerinin azalması


cevap anahtarı

1 D
2 C
3 C
4 B
5 E
6 E
7 E
8 C
9 A
10 E
11 B
12 E
13 D
14 C
15 E
PAZARLAMA YÖNETİMİ

1) 1900’ lü yıllarda H.Ford’ un otomobil satışlarını arttırmak için üretimi verimli kılmaya ve seri halinde üretim yaparak maliyetleri düşürmeye çalışması hangi pazarlama anlayışının sonucudur?
A) Satışa yönelik pazarlama anlayışı
B) Mamule yönelik pazarlama anlayışı
C) Üretime yönelik pazarlama anlayışı
D) Pazara yönelik pazarlama anlayışı
E) Toplumsal pazarlama anlayışı

2) Pazarlama karmasını oluşturan değişkenler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almamaktadır?
A) Tutundurma
B) Tüketici
C) Fiyat
D) Dağıtım
E) Mamul

3) Karar vericiye bilgiyi sürekli toplayan, depolayan, analiz eden ve ihtiyaç duyulduğunda sunan yöntemler bütününe ne ad verilir?
A) Pazarlama araştırması
B) Pazarlama bilgi sistemi
C) Birinci dereceden veri
D) İkinci dereceden veri
E) Projeksiyon yöntemi

4) Aşağıdakilerden hangisi insanın terleme miktarını ölçerek, duyduğu heyecanın derecesini saptamak amacıyla kullanılmaktadır?
A) Odimetre
B) Psiko-galvonometre
C) Gizlenmiş göz kamerası
D) Direkt gözlem
E) Projeksiyon yöntemi

5) Tüketici satın alma kararını etkileyen faktörler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almamaktadır?
A) Pazarlama faktörleri
B) Kişisel faktörler
C) Ekonomik faktörler
D) Sosyal faktörler
E) Politik faktörler

6) Aşağıdakilerden hangisi referans gruplarının tüketiciler üzerinde uygulayabileceği güçlerden biri değildir?
A) Bilgilendirme gücü
B) Zorlayıcı güç
C) Uzman gücü
D) Ödül gücü
E) Ceza gücü

7) Aşağıdakilerden hangisi, endüstriyel pazar türleri arasında yer almaz?
A) Üreticiler pazarı
B) Aracılar pazarı
C) Kurumlar pazarı
D) Tüketiciler pazarı
E) Devlet pazarı

Aşağıdakilerden hangisi, örgütsel alıcıların satın almada kullandığı yöntemlerden, biri değildir?
A) Tetkik
B) Örneklendirme
C) Siyasi durum
D) Tanımlama
E) Müzakere edilmiş sözleşmeler

9) Ürünler arasındaki ani ve ölçülebilir etkileşimlerden hareketle talep tahminine yardımcı olan faktör aşağıdakilerden hangisidir?
A) Stoklar
B) İkame ve tamamlayıcı ürünler
C) Fiyat
D) Tüketici gelirleri
E) Tüketici beğeni ve tercihleri

10) Mevsimlere bağlı olarak dondurma, meşrubat, giysi vb. ürün taleplerine ne ad verilir?
A) Sağlıklı olmayan talep
B) Aşırı talep
C) Düzensiz talep
D) Negatif talep
E) Sıfır talep

11) Bireylerin kişisel gereksinme ve isteklerini gidermek amacıyla satın aldığı mallara ne ad verilir?
A) Üretim ürünleri
B) Yatırım ürünleri
C) Endüstriyel ürün
D) Tüketim ürünleri
E) İkame ürünler

12) Bir ürünle ilgili olarak ortaya çıkacak sorunlarda üreticinin sorumluluğunu ortaya koyan bildirime ne ad verilir?
A) Ürün güvencesi
B) Servis sorumluluğu
C) Ürün sorumluluğu
D) Yasal yaptırım sorumluluğu
E) Etik sorumluluk

13) Belirli bir yerde ve belirli bir zamanda ya da değişik yerlerde ve değişik zamanlarda, pazarda uygulanan fiyata ne ad verilir?
A) Normal fiyat
B) Güvenceli fiyat
C) Tek fiyat
D) Gerçek Fiyat
E) Kuramsal fiyat
14) Aşağıdakilerden hangisi maliyetler ya da rekabet üzerinde odaklanma yerine tüketici üzerinde yoğunlaşmayı gerektiren fiyatlama yöntemidir?
A) Talebe dayalı fiyatlama
B) Belirli bir kar hedefine dayanan fiyatlama
C) Başa baş analizi ile fiyatlama
D) Marjinal maliyetlere dayalı fiyatlama
E) Değişken maliyetlere dayalı fiyatlama

15) Kömür endüstrisinde yaz ayları için yapılan indirim aşağıdakilerden hangisine örnek olarak verilebilir?
A) İşlevsel indirim
B) Ticaret indirimi
C) Nicelik indirimi
D) Peşin ödeme indirimi
E) Mevsimlik indirim

16) Aşağıdakilerden hangisi pazarlama kanallarındaki yardımcı kurumlardan biri değildir?
A) Sigorta şirketleri
B) Bankalar
C) Acenteler
D) Reklam ajansları
E) Taşıma şirketleri

17) Aşağıdakilerden hangisi pazarlama kanallarında meydana gelen akışlardan biri değildir?
A) Fiziksel akış
B) Üretim akışı
C) Tutundurma faaliyetlerinin akışı
D) Bilgi akışı
E) Sahipliğin akışı

1 Aşağıdakilerden hangisi kanal yapısını etkileyen değişkenlerden biri değildir?
A) Pazar faktörleri
B) Ürün faktörleri
C) Firmaya ilişkin faktörler
D) Çevresel faktörler
E) Tutundurma faktörleri

19) Aşağıdakilerden hangisi mağazasız perakendecilik uygulamalarından biridir?
A) Tüketici kooperatifleri
B) Gönüllü zincirler
C) Kapıdan kapıya satış
D) Perakendeci kooperatifleri
E) Perakendeci grupları

20) Bölümlü mağazalar ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bölümlü mağaza, tüketicilere geniş ve derin ürün dizileri ve yoğun tüketici hizmetleri sunan büyük ölçekli perakende mağaza türüdür.
B) Self servise dayalı çalışan, çeşitleri az ve gıda ürünlerinin ağırlıkta oldukları mağazalardır.
C) Kişisel ya da aileye yönelik tüketime, kullanıma yönelik çok çeşitli ürünlerin bir çatı altında tüketicilere sunumu söz konusudur.
D) Gıda ürünleri, çocuk, kadın, erkek giysileri, mobilyalar, ev eşyaları ayrı ayrı bölümlerde satışa sunulur.
E) Gima bu mağazalara örnek olarak verilebilir.

21) Aşağıdakilerden hangisi toptancıların perakendecilere yönelik işlevlerinden biri değildir?
A) Mağaza düzeninde planlamada tasarımda malzeme spesifikasyonlarında yardımcı olmak
B) Ticari kredi açmak, konsinye satış yapmak yoluyla finansal yardımda bulunmak
C) Çeşitli tedarik kaynaklarından aldıkları ürünlerle geniş bir ürün çeşidi sunmak
D) Yeni ürünlerin rakiplerin fiyatları, faaliyetleri gibi konularda perakendeciyi bilgilendirmek
E) Üreticileri üretime teşvik edebilirler, üretimi planlamalarına yardımcı olmak

22) Tüketicileri bilgilendirme, etkileme, ikna ve teşvik etme amacıyla oluşturulan iletişim yöntemlerine ne ad verilir?
A) Kişisel satış
B) Tutundurma
C) Reklam
D) Halkla ilişkiler
E) Sponsorluk

23) Aşağıdakilerden hangisi satış tutundurma çabaları arasında yer almaz?
A) Para iadeleri
B) Geçici fiyat indirimleri
C) Kupon verme
D) Alıcılar arasında yarışma düzenleme
E) Konsinye ürün verme

24) Tutundurma bütçesinin oluşturulmasında kullanılacak en mantıklı yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Satışların yüzdesi yöntemi
B) Rekabetçi eşitlik modeli
C) Keyfi bütçe belirleme yöntemi
D) Amaç ve görev yöntemi
E) Ayırabildiğin kadar bütçeleme yöntemi

25) Aşağıdakilerden hangisi kişisel satışın üstünlüklerinden biri değildir?
A) Geri bildirim anında olur.
B) Hedeflenmiş mesaj vardır.
C) Bilgi verme kolaydır.
D) Ulaşım ve sıklık az olabilir.
E) Demostrasyon (gösterim) yapılabilir.

26) Aşağıdakilerden hangisi niteliksel performans ölçülerinden biri değildir?
A) Satış kotaları
B) Satışçının tutumları
C) Müşteri tatmini
D) İletişim becerileri
E) Ürün bilgisi

27) Kişisel satış sürecinde müşteriyle ilk görüşmenin yapılıp iyi niyet oluşturulan aşama aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sunuş
B) Yaklaşma
C) İhtiyaç keşfi
D) İtirazların ele alınması
E) Ziyaret öncesi planlama

2 Aşağıdakilerden hangisi reklam yönetimiyle ilgili karar alanlarından biri değildir?
A) Reklam amaçlarının oluşturulması
B) Bütçenin belirlenmesi
C) Mesaj ve medya kararlarının alınması
D) Duyurum olanaklarının araştırılması
E) Etkinliğinin değerlendirilmesi

29) Yumuşatıcı reklamlarında oyuncak ayı ya da beyaz eşya reklamındaki robot kullanılması aşağıdaki mesaj sunum yöntemlerinin hangisinde söz konusudur?
A) Tanıklık
B) Bilimsel kanıt
C) Yaşam biçimi
D) Yaşamdan kanıt
E) Sembolik kişilikler

30) Aşağıdakilerden hangisi aracılara yönelik satış tutundurma faaliyetlerinden biridir?
A) Ticari indirimler
B) Armağan dağıtımı
C) Kupon dağıtımı
D) Örnek ürün dağıtımı
E) Yarışma ve çekilişler

31) Lisans verme ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Yurt dışındaki işletmeye lisans veren (lisansör) işletme bir üretim sürecini, markayı, patenti veya teknik bilgiyi belirli bir bedel karşılığı sağlar.
B) Lisansı satın alan işletme (lisansiye) böylelikle bir üretim tekniğini ya da tanınmış bir markayı araştırma geliştirme masraflarına katlanmaksızın elde etmiş olur.
C) Malların satışı ihracatçı tüccar, ihracat acentesi veya kooperatif işletme gibi aracı kuruluşların sorumluluğundadır.
D) Lisans vermenin avantajı; dış pazarlara düşük maliyetle girebilmesidir.
E) Dış pazarlara girmek için fazla çaba gerekmez.

32) Aşağıdakilerden hangisi yurt dışında üretimin, yerel bir işletme ile ortaklığa girişilerek yapıldığı uluslar arası pazarlara giriş yöntemidir?
A) Dolaylı ihracat
B) joint venture
C) Lisans verme
D) Doğrudan yatırım
E) Dolaysız ihracat

33) Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin uluslar arası pazarlamada dikkate almaları gereken demografik çevre faktörlerinden biri değildir?
A) Nüfus
B) Nüfus yaş ortalaması
C) Nüfusun mesleklere göre dağılımı
D) Nüfusun cinsiyete göre dağılımı
E) Nüfusun gelir düzeyi

34) Aşağıdaki amaçlardan hangisi tedarik zinciri yönetimi amaçlarından biri değildir?
A) Karı maksimize etmek
B) Maliyetleri düşürmek
C) Müşteri tatmini arttırmak
D) Daha verimli çalışmak
E) Üretim sürecini geliştirmek

cevap anahtarı1. C
2. B
3. B
4. B
5. E
6. E
7. D
8. C
9. B
10. C
11. D
12. A
13. D
14. A
15. E
16. C
17. B
18. E
19. C
20. B
21. E
22. B
23. E
24. D
25. D
26. A
27. B
28. D
29. E
30. A
31. C
32. B
33. E
34. E



alıntıdır....
__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
Sizin Konu Yanıtlama Yetkiniz var
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
11. sınıf inkılap tarihi ders notları Korax Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 01-10-2010 17:28
10.sınıf psikoloji ders notları Korax Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 01-10-2010 17:26
5.Sınıf hatırlatma ders notları soruların cevapları Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 11-23-2009 12:33
10.sınıf Dil ve Anlatım 1-2. Ünite Ders Notları Yaso Türk Dili ve Edebiyat 1 11-05-2009 17:43
ASP Ders Notları paparazi Scriptler 0 08-04-2009 13:15


Şu Anki Saat: 09:55


İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan Bilqi.com Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. bilqi.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler doganinternet@hotmail.com ve streetken27@gmail.com dan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde bilqi.com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.36 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

Android Rom

Android Oyunlar

Android samsung htc

Samsung Htc

Nokia Windows