Bilqi Forum  

Geri git   Bilqi Forum > >

Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk)

ÖDEVLERİNİZİ BULMAKTA ZORLANIYOMUSUNUZ!

SORUN ANINDA CEVAPLIYALIM.

TÜM SORULARINIZA ANINDA CEVAP VERİLECEKTİR !

Sitemize Üye Olmadan Konulara Cevap Yazabilir Ayrıca Soru Cevap Bölümüne Konu Açabilirsiniz !

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 12-24-2009, 22:47   #1
Korax
Android Destek
 
Korax - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Yaş: 34
Mesajlar: 21.062
Tecrübe Puanı: 1000
Korax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond reputeKorax has a reputation beyond repute
Korax - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart karmaşık sayılarla ilgili testler

SORULAR
(Not tüm sorularda i²=-1 olarak düşünülecektir.)

1) (i²⁷+i²⁴+3i¹²⁵+i¹⁵²):i+1 ifadesinin eşiti nedir?
ÇÖZÜM: 27:4⇒kalan 3
24:4⇒kalan 0
125:4⇒kalan 1
152:4⇒kalan 0 dır.
(ݲ⁷+i²⁴+3i¹³⁵+i¹⁵²):i+1 = (i³+iº+3i¹+iº):i+1
(-i+1+3i+1) :i+1=(2+2i):1+i ⇒2 olur.

2) [(1-i)⁷.(1+i)⁷]:32 =?
ÇÖZÜM: ⇒ [(1-i)(1+i)]⁷:32= (1²-i²)⁷:32
(1-(-1))⁷:32 ⇒2⁷:2⁵ =2²=4

3) z=[(√3̅+i)(3-√7̅i )(√5̅-2i)]/(6+2√7̅i) o.g. z kar. Sayısının mutlak değeri nedir?
ÇÖZ: |z| = [|√3̅+i|.|3-√7̅i||√5̅-2i|]/|6+2√7̅i|
√4̅.√1̅6̅.√9̅ / √6̅4̅⇒ 2.4.3./8 =3

4) (2+i)‾² + (2-i)‾² işleminin sonucu nedir?
ÇÖZÜM: 1: (4+4i-4) + 1: (4-4i-4) ⇒ (3-4i+3+4i) / (3+4i)(3-4i)= 6/25

5) (1+i)²º + (1-i)²º =?
ÇÖZÜM: (1+2i-1)¹º+(1-2i-1)¹º
(2i)¹º + (-2i)¹º
⇒2.(2i)¹º =2.2¹º.i¹º=2¹¹.i²
⇒-2¹¹=-2048

6) [(1+i)/(1-i)]⁴⁸=?
ÇÖZÜM: [(1+2i-1)/2]⁴⁸ = (2i/2)⁴⁸ =0

7) (3-5i)/10+5i sayısının reel kısmı nedir?
ÇÖZÜM: (3-5i)(10-5i)/(10+5i)(10-5i)
(30-15i-50i-25)/125
⇒(1-13i) / 25 ⇒1/25 + 13i/25
reel kısım =1/25 tir.

8) Z = 1/(2+İ) + 1/(-2+İ) ise im(z̅)değeri nedir?
ÇÖZÜM: Z=(2-i)/(2+i)(2-i)+ (-2-i)/(-2-i)(-2+i)
Z= (2-i-2-i)/5
Z=-2i/5 olduğundan z̅ =2i/5 bulunur
Öyleyse im(z̅)=2/5 tir.

9) ⁶√-̅6̅4̅.⁵√-̅̅̅3̅2̅̅ .√̅-̅9̅ =?
ÇÖZÜM: ⁶√̅2̅⁶̅.̅i̅⁶̅.⁵√̅2̅⁵̅i̅¹̅̅º̅.√ ̅3̅²̅i̅²̅
2.i.2.i².3.i. = 12i⁴=12

10) Z=√3̅ - i ise (z̅)‾¹ sayısının sanal kısmı nedir?
ÇÖZÜM: z̅=√3̅+i dir.
(z̅)‾¹ = 1/(√3̅+i) ⇒ (√3-i)/4 =√3̅/4 - i/4 olur
yani im(z̅)‾¹ =-1/4 bulunur

11) p(x) =x³+x-1 olduğuna göre P(√-̅4̅ ) işleminin sonucu nedir?
ÇÖZÜM: √-̅4̅ =2i
P(2i) = (2i)³+2i-1= -8i+2i-1 = -1-6i dir.

12) 13+ [(2-3i)(3-2i)/i] =?
ÇÖZÜM: 13+ (6-4i-9i-6)/i ⇒ 13+ (-13i)/i =13-13=0

13) f(x,y) =2x +3y+3/x+2/y olduğuna göre f(i³,-i³) nedir?

ÇÖZÜM: i³=-i ve –i³=-(-i) =i oluğundan
F(i,-i) = 2(-i)+3i+3/-i +2/i
= i+3i-2i=2i

14) Z= x+yi o.ü. z̅ ,z nin eşleniğidir. (1-i)⁴.z̅=1+2i eşitliğini sağlayan z sayısının imajiner kısmı kaçtır?
ÇÖZÜM: (1-i)⁴.z̅=1+2i ise z̅ (1+2i)/4i²=1+2i/-4
=1/4-1i/2 bulunur. z̅=-1/4-1i/2 eşitliğinden
z=-1/4 +i/2 bulunur. İm(z)=1/2

15) Z=x+yi o.ü. Z +|Z| =2+3i eşitliğini sağlayan z karmaşık sayısının reel kısmı nedir?
ÇÖZÜM: x+yi+√̅x̅²̅+̅y̅²̅= 2+3i
X+√̅x̅²̅+̅y̅²̅=2 ve y=3 olmalıdır.
X=-5/4 bulunur.
Re(z) =-5/4

16) z=x+yi o.ü. 3z+2i=z̅-3 eşitliği veriliyor .|z| =?
ÇÖZÜM: 3(x+yi)+2i=x-3i-yi
3x=x-3 ve 3y +2 =-y
x= -3/2 ve y=-1/2 bulunur.
Z=-3/2-i/2 dir |z|= √1̅0̅ / 2

17) [(1+i)(1-i)]⁸ + 8. [(1+√3̅i)/(1/√3̅i̅)] toplamı nedir?
ÇÖZÜM: [(1+2i-1)/(2]⁸ +8.[(-2+2√3̅i̅)/4]
i⁸+8[(-1+√3̅i̅)/2] = 1-4+4√3̅i̅
=-3+4√3̅i̅
18) Z= x+yi karmaşık sayısının eşleniği z̅ dir
(1-i).z̅ =1+3i eşitliğini sağlayan z kar. Sayısının sanal kısmı nedir?
ÇÖZÜM: z̅_x-yi (1-i) .z̅ =1+3i
z̅= (1+i+3i-3)/2 ⇒-1+2i ise
z= -1-2i den im(z) = -2 olur.

19) A=√̅-̅6̅4̅ , B=√-̅1̅9̅6̅ , c=√̅-̅4̅9̅ olduğuna göre (A+B).C=?
ÇÖZÜM: (√-̅6̅4̅+√̅̅-̅1̅9̅6̅) .√̅̅̅-̅̅4̅9̅̅
(8i+14i).7i ⇒ 22i.7i =154i² =-154

20) [(1+i)⁴+(1-i)⁴]/ [(1+i)⁴(1-i)⁴ =?
ÇÖZÜM: [(1+2i-1)² + (1-2i-1)²]/2⁴
(4i²+4i²)/2⁴ = [2³.(-1)]/2⁴ = -1/2 olur

SORULAR

1- sayıları sınıflandırarak , bunları örnekle açıklayınız.
2- Gerçel, sanal ve komleks temsill ettikleri vektörleri şekil çizerek gösteriniz.
3- “J” ve kuvvetlerinin değerlerini yazınız.
4- karmaşık sayıların gösteriş şeklini bir örnekle açıklayınız.
5- sanal kısmı sıfır olan bir karmaşık sayıyı dik bileşen ve kutupsal şekilde gösteriniz.
6- gerçel kısmı sıfır olan bir karmaşık sayıyı dik bileşen ve kutupsal şekilde gösteriniz.
7- kutupsal şekildeki bir vektörün açısı hangi eksen dikkate alınarak ölçülür.
8- “-1” ve ”J” nin vektörlerin yönlendirilmesinde nasıl etkili olduklarını birer örnekle açıklayınız.
9- Pozitif yatay eksen üzerindeki bir vektör bir, iki, üç ve dört defa “J” ile çarpılırsa hangi eksen üzerinde bulunur.
10- Karmaşık sayının her iki gösterilişinde de eşleniğin nasıl alınacağını birer örnekle açıklayınız.
11- Dik bileşen şeklindeki vektörün kutupsal şekle dönüştürülmesi için gerekli formülü yazınız.
PROMLEMLER
1- Aşağıdaki sayıları temsil eden vektörleri koordinat üzerinde gösteriniz.
a) 2- 2j d) 4+ j4 g) -4
b) 3+j8 e) 5+j0 h) –j5
c)5-j3 f) j6
2- Promlem birdeki karmaşık sayıları kutupsal şekilde gösteriniz.
3- Aşağıdaki karmaşık sayıları temsil eden vektörlerin koordinat ekseni üzerinde gösterniz
a) 10/ d) 5/
b) 25/ e) 2/
c) 0,2/ f) 2/
4- Problem 3 deki sayıları dik bileşenler şeklinde gösteriniz.
5- problem 1 ve 3 deki sayıların eşleniklerini yazınız..


6- Aşağıdaki işlemleri yapınız.
a) (5-j2)+(-3-j8) d) (2,83/ )-(2-j8)
b) (5-j2)-(-3-j8) e) (10+j1)+6-(13,45/ )
c) (-4-j6)+(2+j4) f) (5/ )-(4/ )
7- Aşağıdaki çarpma işlemlerini yapınız.
a) (2/)(5/) d) (-1-j1).(1+j1)
b) (2+j3).(-1-j3) e) (1/).(25/).(0,2/)
c) (2+j0).(2+j3) f) (j1,6).(2,6+j1)
8- aşağıdaki bölme işlemlerini yapınız.
a) (5+j5)/(1—j1) d) (6,88/)/(2+j1)
b) (5-j10)/(3+j4) e) (7/)/(5/)
c)8+j12/j2 f)1/(6+j8)
Problemlerin Cevapları

2- a) 2,82/ e) 5/
b) 8,45/ f) 6/
c) 5,83/ g) 4/
d) 5,56/ h) 5/

4- a) 8,66+j5 c) 0,14-j0,14 e) 2
b)j25 d)-j5 f)1-j1,73

5- problem 1 deki için,

a) 2+j2 e) 5-j10
b)3-j8 f) -j
c)5+j3 g) -4
d)4-j4 h) j
Problem 3 deki‘ler için,

a) 10/ d) 5/
b) 25 / e) 2/
c) 0,2 / f) 2/

6- a) 2+j10 d) j10
b) 8+j6 e) 6+j10
c)-2-j2 f)-4+j2


7- a) 10/ d) –j2
b) 7-j9 e) 5/
c) 6-j6 f)-1,6+j4,16
8- a) j5 d) 3,08/
b) -1-j2 e)1,4/
c) 6+j4 f) 0,1/





isterseniz indirip çözün


http://rapidshare.com/files/12675808..._frmpaylas.rar
Korax isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var
Sizin Konu Yanıtlama Yetkiniz var
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Polİnomlar (test) polinomlarla ilgili geniş testler Yaso Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM 2 02-23-2010 21:51
Doğal sayılarla ilgili etkinlikler ve problemler - 10 adet Sevgi Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 12-22-2009 18:43
tam sayılarla ilgili sorulara ve cevaplar Korax MaTematik 0 11-17-2009 11:20
köklü sayılarla ilgili son 10 yılda çıkan sorular Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 11-14-2009 08:47
karmaşık sayılar ile ilgili sorular Yaso MaTematik 1 10-10-2009 05:09


Şu Anki Saat: 08:53


İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan Bilqi.com Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. bilqi.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler doganinternet@hotmail.com ve streetken27@gmail.com dan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde bilqi.com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.36 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

Android Rom

Android Oyunlar

Android samsung htc

Samsung Htc

Nokia Windows