Bilqi Forum  

Geri git   Bilqi Forum > >

Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk)

ÖDEVLERİNİZİ BULMAKTA ZORLANIYOMUSUNUZ!

SORUN ANINDA CEVAPLIYALIM.

TÜM SORULARINIZA ANINDA CEVAP VERİLECEKTİR !

Sitemize Üye Olmadan Konulara Cevap Yazabilir Ayrıca Soru Cevap Bölümüne Konu Açabilirsiniz !

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 06-04-2010, 14:04   #1
Yaso
Operator
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 32.967
Tecrübe Puanı: 1000
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Standart 6.sinif türkçe deneme sınavı..ornek sorular ve cevapları

6.sinif türkçe deneme sınavı..

TÜRKÇE_6(1-100)
1. (1) Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini duyuyoruz. (4) Kitaptaki şiirlerin çoğu sevgi, ayrılık, özlem gibi kişisel temalar üzerine yazılmış.
Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4


2. Nasrettin Hoca fıkraları, zeka oyunları ve ince, anlamlı sözlerle doludur.Bu fıkralarda ana düşünceyi içeren böyle sözlere ne ad verilir?

A) Nükte B) Espri C) Güldürü D) Şaka



3- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi ünsüz benzeşmesi kuralına uygundur?
Bizimkiler balıktan geldiler.
Ahpapca bir tutum takındı.
Başını hafifce öne eğdi.
Beğenmediğini açıkca söyledi.

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesiyle ilgili bir yazım yanlışı vardır.?
Asfaltın onarımı
Herkesin derdi
Ağızının içi
Değirmenin suyu

5- Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

a. Sevimli
b. Sağlık
c. Bilgin
d. Yazı

6-Altı çizili sözcüklerin hangisi hem yapım hem çekim eki almıştır?

e. Kalemlerimden birini sen al.
f. Tahtayı nöbetçi sildi.
g. Öğrenciler ödevlerini getirdiler.
h. Sınıfımızda kitaplık bulunuyor.





7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi olmuştur?

Elindeki gazeteyi sessizce okuyor.
Ailesinden uzak kalınca onların değerini anladı.
Sevinçten ne yapacağını bilmiyor.
Tatilde buz patenine gitmek istiyor.


8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?

Masa örtüsünün rengini beğenmedi.
Kalemimin ucunu açıp yerime oturdum.
Bu mevsimde denizin dibini göremezsin.
Coğrafya sınavına büyük bir titizlikle hazırlandı.



9- Aşağıdaki kelimelerin hangisi tür olarak diğerlerinden farklıdır?

A)Kişilik B)Simit C) Gelmiş D)Sütlaç


10-'' soğuk '' kelimesi aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

Bana her zaman soğuk davranıyor.
Hava soğuk dışarı çıkmayın.
Soğuk soğuk meyveleri yersen karnın ağrır.
Bu duvarlar çok soğuk.


11-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde zıt anlamlı
kelimeler birlikte kullanılmıştır?

A)Herkese eşit , sevecen davranır.
B) Bana, bunları her gün söyler.
C)Konuyu ona buna anlatma.
D)Köyde iyi ve kötü günlerimiz oldu.








12- '' Bıçağı bana verir misin?

Cümlesinde ,altı çizili kelimedeki ses olayı hangisidir?

Ali kitabı bana verdi.
Defteri ona ver.
Babam bana sitem etti.
Öğretmene seni sorduk.


13 - '2Yazlıktan yeni dönmüştük''

Cümlesinde hangi kelime hem yapım eki hem de çekim eki almıştır ?
Yazlıktan
Sabah
Yeni
Dönmüştük

14-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?
a-)Arkadaşının kalbini kırmış.
b-)Çocuk bileğini incitmiş.
c-)Türkiye pazar günü sandığa gidecek.
d-)İşlerini hukuka uygun yapar.

15-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur?
a-)Üniversite'de okumaya gönlü yok.
b-) Fikrimi soran olmadı.
c-) Sonunda sabrımı taşırdılar.
d-)Resim dersini çok seviyorum.


16-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ekin görevi diğerlerinden farklıdır?
A) Gönlüm herkese hoşgörü ile bakıyor.
B) Derdim büyüktür kimselere söyleyemem.
C) Bilim çağında yaşıyoruz.
D) Sözüm çevreyi kirletenlere.

17- "Bakıp imreniyorum akınına
Şehrin üstünden geçen bulutların."
Altı çizili sözcükteki ses olayının örneği aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
A) Bütün bunlar aşkın güzelliğidir.
B) Alnınızda ne derin bir ıstırap izi var.
C) Dağların ardından ateş yükseldi.
D) Beklemekle geçti bütün günümüz.



18- Sevdiklerimizin ölümü, 'dün'den değil; 'yarın'dan ayrıldığımız için acı verir bize.
Bu cümle anlamca aşağıdakilerden hangisine en yakındır?
Yaşam, sevdiklerimizle bir aradayken tat verir bizlere.
Sevdiğimiz insanların ölümüne üzülmemizin nedeni, onlarla geleceği paylaşamayacak olmamızdır.
Yaşamımızda önemli yer tutan insanların ölümü karşısında, yaşamdaki her şey acı verir bize.
Yitirdiğimiz her insanla yaşamın aslında ne kadar boş ve anlamsız olduğunu bir kez daha anlarız.



19- 1. onlara
2.sayesinde
3.buluruz
4.yolumuzu
5.ama
6.hiçbir zaman
7.onlar
8.ulaşamayız
Bu sözcüklerin tamamını kullanarak, 'İdealler yıldızlara benzer.' Cümlesini açıklayıcı bir yargı oluşturulmak istendiğinde doğru sıralama nasıl olur?
1-6-8-5-7-2-4-3
4-7-2-5-3-1-8-6
6-1-8-4-5-3-2-7
8-6-5-1-74-3-2



20-''-de''eki ,aşağıdaki sözcüklerden hangisine ulanırken( eklenirken) ünsüz benzeşmesi kuralı uygulanır?
a- Kitap
b-Okul
c- Defter
d- Kalem


21-Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almıştır?
a-Yolcu
b- Evimiz
c-Türkçe
d-Kalemlik





22-''Yemeğin tadını çok beğendim.''cümlesinde altı çizili sözcükte meydana gelen ses olayı aşağıdakilerden hangisidir?
a-Ünlü daralması
b-Ünsüz benzeşmesi
c-Ünsüz yumuşaması
d-Ünlü düşmesi


23-Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirilirse ünlü düşmesi meydana gelmez?
a-Ağız
b-Böcek
c-Gönül
d- Sabır



24- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek olacak bir sözcük vardır?

Öğleden sonra parkta buluşuruz.
Çocuk sessizce başını öne eğdi.
Kar bütün gece hiç durmadan yağdı.
Merdiveni hızlı hızlı çıkınca soluğum kesildi.


25-Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi vardır?
Tepecik
Sıcacık
Ömre
Küçücük





CEVAP ANAHTARI ( 1 / 25 )
1 C 11 B 21 B
2 A 12 A 22 C
3 A 13 A 23 B
4 C 14 B 24 D
5 B 15 D 25 C
6 C 16 C 26
7 C 17 B 27
8 D 18 B 28
9 C 19 A 29
10 A 20 A 30











26-Aşağıdaki sözcüklerden hangisi ünlü ile başlayan bir ek alırsa ünlü kaybına uğrar?
Burun
Odun
Somun
Torun



27-''Mutlu olma sanatını çocuklara öğretmeleri gerekirdi;felaket başımıza çöktüğünde değil;büyük bir sıkıntımız olmadığı,hayatın acılıklarının ufak tefek aksamalardan ibaret olduğu zamanlarda.''

Aşağıdaki cümlelerden hangisi yukarıdaki paragrafın anlatmak istediği düşünce ile aynı doğrultudadır?

A)Zor günlerde,felaketlerin olduğu zamanlarda çocuklara nasıl mutlu olunması gerektiğini öğretmek gerekir.
B)En kötü felaketlerden hemen sonra çocuklara mutlu olma sanatı öğretilmelidir.
C)Hayat acılıkların,ufak tefek aksamalardan ibarettir.
D)Mutlu olma sanatını öğretmek için felaketleri beklememek gerekir.


28-Aşağıda verilen kelimelerin hangisi kök bakımından diğerlerinden farklıdır?

A)Sarardım
B)Çalışmalıyım
C)Başlayacağım
D)Dertleşiyoruz



29-Aşağıdaki kelimelerin hangisi hem yapım eki hem de çekim eki almıştır?

A)Yazlığımız
B)Terlikçi
C)Arabalardan
D)Bilginlik



30-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım (imla) yanlışı yapılmıştır?

A)O kalemden bende de var.
B)Okulun oradaki cadde de kitapçı var.
C)Ödevimi teneffüste de tamamlayabilirim.
D)Yeni açılan bir sergide öğretmenimi gördüm.




31- Aşağıdakilerin hangisinde farklı bir ses olayı vardır?

A. Kuşlar soğuğa hazırlıksız yakalandı.
B. Dağlar kadar derdim var.
C. Gücümüz yavaş yavaş tükeniyor.
D. Kitaptaki soruları çarçabuk cevapladı.



32-.Aşağıdaki cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

A. Necip Fazıl'ın Çile adlı bir kitabı vardır.
B. Türkiye'nin en büyük ili Konya'dır.
C. En güzel mevsim kış mevsimidir.
D. Dünya'nın bir tane uydusu vardır.

33. Aşağidaki kelimelerden hangisinin köküne "-mek,-mak" eklerinden biri getirilebilir?
A) Mavili B) Bilgin
C) Gözlük D) Sarışın

34. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış bir sözcük vardır?
A) Doldursa içimi orada
B) Baygın kokusu iğdelerin,
C) Bilmese tadını kederin
D) Bu her âlemden uzak ada.



35-Cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış sözcük vardır?
A.Balkonda çay içtik.
B.Kitaplar tek dostumdur.
C.İki saat ders çalıştı.
D.Ağacı sev, yeşili koru.


36-Aşağıdaki sözcüklerden hangisi isim kökünden türememiştir?
A.Yağmurlu
B.Güneşli
C.Bulutlu
D.Karlı


37- Ağaçların çiçeklenip, ekinlerin büyümeye başladığı günlerde köyüne gider, çocukluk
1 2 3
günlerini sanki yeniden yaşardı.
4
Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü sözcük türü bakımından diğerle-rinden farklıdır.?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

38- Aşağıdaki cümlerin hangisinde altı çizili sözcük hem yapım hem çekim eki almıştır.?
a) Aralarında sıkı bir dostluk vardır. b) Kapıda bir yabancı var.
c) İnatçılar çevrelerinde pek sevilmezler. d) Bayramda sokaklar çok kalabalıktı.


39-.Aşağıdaki kelimelerin hangisinde birden çok yapım eki vardır?

A) Algıladı C) Pazarlıktan
B) Yolcular D)Durağımız


40- "Kervan geçirmeyen beller sizdedir.
I
Şahin uçurtmayan yeller sizdedir.
II
Delirip köpüren seller sizdedir.
III
Ezelden beri dumanlı mısınız?"
IV
_Numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü isimdir?
A) I ve II B)I ve III C)II ve III D)III ve IV




41- 'sokağın' kelimesindeki ses olayının benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A)Ağacın dalları yere kadar sarkmıştı.
B)Sokakta koşuşan çocuklar çok gürültü yapıyor.
C)Biletçi avaz avaz bağırıyordu.
D)Nehrin karşı kıyısı görülmeye değer.


42- Aşağıdaki kelimelerin hangisinde hem yapım eki hem çekim eki vardır?

A)Kitaplar B)Kusursuz C)Okuldan D)Demirciler




43-.Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kalınlık-incelik durumuna aykırı bir durum vardır?
Akşam yine sokağa çıktı.
Kanını donduracak olaylar yaşadı.
Her gün okula gidiyor.
Son günlerde iyice yoruldu.




44. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kalınlık-incelik uyumu vardır?
a) Sabahleyin kahvaltı yapmadı.
b) Meslektaşlarıyla bu sabah görüştü.
c) Çocuk, saatlerce aralıksız koştu.
d) Kadın, yavrusuna sıkı sıkı sarılmıştı.


45-" p-ç-t-k ile biten sözcük,ünlü ile başlayan bir ek aldığında sondaki sert ses yumuşar.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde bu yumuşama görülmez?

a) İlaç c) Koç
b) Kağıt d) Çelenk


46-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün kaldırılması durumunda anlam değişir?
c) Ali, bizi görünce gelmedi.
d) Kadın ,doktora derdini anlattı.
e) Öğretmen, ödevleri kontrol etti.
f) Ayşe, 5Ekim 1997'de doğdu.


47-Aşağıdaki cümlelerin nesnel yargı yoktur?
a)Son okuduğum kitap çok güzeldi.
b)Son okuduğum kitap yüz kırk sayfaydı.
c)Son okuduğum kitabı 5 YTL 'ye aldım.
d)Son okuduğum kitapta beş öykü var.


48-Aşağıdaki kelimelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşaması olmuştur?

A)Çağlayan B)Öğrenciysen
C)Gidiyorum D)Gülmüştü



49-Aşağıdaki kelimeler zıt anlamlıları ile birlikte verilmiştir.Hangi kelimenin zıt anlamlısı yoktur?

(hızlı,hafif,güzel,ya vaş,çirkin,dar,usta,g eniş,acemi)

A)Usta B)Yavaş C)Geniş D)Hafif


50-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yardır?

A) Herkesin okuması gereken güzel bir kitaptı.
B) Aileden uzak yaşamak çok zor.
C) Yazarımız romanında köyünden uzakta yaşayan bir insanı anlatmıştır.
D) Kitaplar ayrılıkları değil, kavuşmaları anlatmalı bence.


CEVAP ANAHTARI ( 26 / 50 )
26 A 36 A 46 B
27 D 37 B 47 A
28 B 38 C 48 C
29 A 39 A 49 D
30 B 40 D 50 C
31 D 41 A
32 C 42 D
33 B 43 C
34 C 44 D
35 D 45 C





..................... ..................... ..................... ........

51-Aşağıda yer alan köklerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?
A) Ev B) Uç
C) Para D) Yara



52-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz benzeşmesi olayına örnek vardır?

a)Eve üç gün sonra döndü.
b)İki saat caddede bekledi.
c)Bu yıl yaz erken geldi.
d)Kapı açılır açılmaz hemen ayağa kalktı.




53-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek kelimeler vardır?

a)Ayağa kalktığında bacağını koltuğa çarptı.
b)Arsızca gülmeye başladı.
c)Bu oyunu çok beğenecekler.
d)Balıkçılarla sohbet etti.



54-Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapım eki almamıştır?

A) Kitaplık
B) Defter
C) Gazeteci
D) Silgi

55-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A)Her şeyi bir kere de silip atamazsın.
B)Hayatımda beni üzen herhangibir olay olmadı.
C)Birkaç gün sonra geleceğini söyledi.
D)Hiçbir konuda yalan söylemedim sana.



56-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz yumuşaması kuralına örnek bir kullanım vardır?
a)Odanın süslü eşyaları arasında bir de antika saat var.
b)Pencerenin iki tarafına rengarenk çiçekler çizilmiş.
c)Kış ayları sürekli karanlık ve soğuk olur.
d)Caddenin aydınlığı odanın içine doluyordu.


57- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz benzeşmesi örnek bir kullanım vardır.
a)Son yük treni ağır ağır geçti önümüzden.
b)Erik kompostosunu her şeyden çok severdi.
c)Annesine küçük bir çam fidanı götürdü.
d)Canavar korkusu sardı bu güzel yaylayı.


58-Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisi farklı bir kökten türemiştir?

Bu eve bir alıcı çıkmadı.
Güne erken başlayan kapıcı işleri erkenden bitirdi.
Bu yazarın akıcı bir üslubu var.
Yazın boğucu sıcaklar hepimizi etkiledi.


59-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi kuralına örnek vardır?

Ayşe'nin gözlüğü kırılmış.
Polis ekipleri olay yerine baskın düzenledi.
Acıyan ayağıyla arkadaşına yardım ediyordu.
Senedi ödeyemeyince ceza aldı.


60-Aşağıdaki cümlelerden hangisi kişinin kendi düşüncesini içermektedir?
a) Ankara Türkiye'nin başkentidir.
b) İstanbul dünyanın en kalabalık şehirlerindendir.
c) Rize ilinde çay üretimi yapılmaktadır.
d) İzmir eşsiz güzelliğiyle ve bizi her zaman etkilemiştir:






61-"Kitaplar insanlara yeni dünyaların kapılarını açar." sözüyle anlatılmak istenen nedir?
e) Kitapların sayısının çokluğu insanı zinde tutar.
f) Kitaplar insana değişik bilgiler verirler.
g) Kitaplar insanlara yeni bilgiler öğreterek onların bilgilerini zenginleştirirler.
h) Kitaplar zihin gelişimine katkıda bulunarak bilginin depolanmasını sağlarlar.

62-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde farklı bir ses olayı vardır?
i) Kitaplıkta çok türde kitabım var.
j) Çocukça davranmandan hepimiz usandık.
k) Böcekten ne de çokmuş bu bahçede.
l) Yumruğumu sıkarak sana baktım.


63-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması yoktur?

a)Gülerdir adını sayıklıyorum.
b)Dondurma yiyelim, diye tutturdu.
c)Rüyalarımda sürekli seni görüyorum.
d)Gözüm yollarda, seni bekliyorum.



64-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde farklı bir ses olayı vardır?

a)Elinde sertçe bir cisim vardı.
b)Yaşlı adam bugün bitkin görünüyordu.
c)Arkadaşımdan aldığım kitabı geri verim.
d)Boynu bükük kadın herkesi içten seviyordu.


65-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde birden çok yapım eki kullanılmıştır?

a)Elektrikçi çağıralım prizleri tamir etsin.
b)Yarın gözlükçüye uğramalıyım.
c)Kitapları kitaplığa yerleştirir misiniz?
d)Bir haftadır hastalıktan hiçbir şey yapamadım.



66-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesine örnek vardır?

a)Bir rüzgâr gibi özgür olmayı isterdim.
b)Küçük çocuklar sokakta oynuyorlarmış.
c)O,bizi görünce sevinmiş.
d)Bu kadar yarışmacı arasından beni beğenmiş.



67-Aşağıdaki sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde sözcükte bir değişiklik olur?
a)Hafif b)Sabah c)Bilet d)Dolap


68- Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü fiil köküdür
a)Gördüm b)Dünyalar c)Kitaplık d)Gözlükçü


69- Aşağıdaki kelimelerin hangisinde yapım eki ve çekim eki vardır?
a) Gözlükçü b) Vatandaşlık
c)Evleri d)Pazarcılar


70- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünü düşmesine uğramış bir sözcük yoktur?

A) Bu şehrin kalabalığına alışmalısın artık.
B) Verdiğin kitabı büyük bir merakla okudum.
C) Son günlerde boynunda bir ağrı hissediyordu.
D) Herkesin fikrine saygı göstermeliyiz.

71- Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznel bir yargıdır?

A) Türkü geleneksel edebiyatımızın ürünüdür.
B) Şiirlerini hece ölçüsüyle yazıyor.
C) Son şiir kitabı çok güzeldi.
D) Kitapta karamanlar yöresel ağızlarıyla konuşturulmuş.


72- Aşağıdaki kelimelerden hangisinin yazımı doğrudur.

A) Yanlız B) Yanlış C)Herkez D) Deyil



73- "Moraracaksınız" kelimesinin kök ve ekleri hangi seçenekte doğru olarak ayrılmıştır?
A)----- Kök- yapım eki-çekim eki- çekim eki
B)----- Kök- yapım eki-yapım eki- çekim eki
C)----- Kök- çekim eki-yapım eki- çekim eki
D)----- Kök- çekim eki-yapım eki- yapım eki





74-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel değerlendirme yapılmıştır?

A) Bu eser Milli Mücadele dönemini anlatıyor.
B) Yazar, eserinde köy yaşantısını anlatmıştır.
C) Eleştirmenler bu eserle ilgili farklı görüşler ortaya koymuş.
D) İlginç doğa betimlemeleri,büyülü bir üslup kullanılmış.


75-Ahlakın en temel ilkesi ; sana yapılmasını istemediğin bir şeyi sen de başkasına
yapma.
Aşağıdaki sözlerden hangisi bu cümleyle doğrudan ilgilidir?

A)Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.
B)İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır.
C) Uzaktan davulun sesi hoş gelir.
D) Düğün seyirciye kolay gelir.






CEVAP ANAHTARI ( 51 / 75 )
51 B 61 C 71 C
52 D 62 D 72 B
53 A 63 C 73 A
54 B 64 C 74 D
55 B 65 B 75 B
56 D 66 B
57 A 67 B
58 B 68 A
59 B 69 D
60 D 70 B

__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-04-2010, 14:04   #2
Yaso
Operator
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 32.967
Tecrübe Puanı: 1000
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Standart

76-. Aşağıdaki cümlelerden hangisi beklenti belirten bir yargıdır?

Hani buraya gelmeyecektin.
O, bu soruyu çözebildi.
İyi bir doktor olacağına inanıyorum.
Burada her şey bir başka güzel.


77-.Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde yumuşama olmaz?

A) Yamaç B) Konut C)Yurt D) Toprak


78- ' Kapılmak' sözcüğü hangi cümlede gerçek anlamda kullanılmıştır?

Irmakta yüzen çocuk akıntıya kapıldı.
O, benim tatlı sözlerime kapıldı.
Kasabanın güzelliğine kapılarak oraya yerleşti.
Aniden şiir yazma isteğine kapıldı.


79-Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin kökü doğru olarak ayrılmıştır?

A) Çan-ta-y-ı B) Es-er-i C) Bal-ık D) Sev-gi


80- "p,ç,t,k" ünsüzleriyle biten sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirilirse bu sözcüklerde
yumuşama olur.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kuralara uygun bir örnek yoktur?

A) Yeni okuduğum kitabın sayfaları yırtılmış.
B) Annem geldikten sonra evden çıktım.
C) Küçük köpek korkudan ağacın kovuğuna saklandı.
D) Yurdumuzun her yanı cennet gibi.


81- "Alnında geçmişin izleri
Geleceğe umutla bakıyordu."
dizelerinde yer alan sözcüklerden hangisinde hece düşmesi vardır?
Alnında
Geçmişin
Umutla
Bakıyordu

82- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel anlatım vardır?
A)Bugünkü toplantı oldukça verimliydi
B)İnsanlar sorunlarını konuşarak çözmelidir.
C)Dünyanın en güzel şehri İstanbul'dur.
D)Makale yazılarında fikir ispatlama amacı vardır.


83-Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir yargı içermektedir?

Mevsimlerden en güzeli sonbahardır.
Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.
Haftada beş saat Türkçe dersi işliyoruz.
Sınıfın en uzun boylu çocuğu Emre'dir.



84-Aşağıda koyu yazılmış kelimelerden hangisinde ünsüz yumuşaması meydana gelmiştir?

Kitapçıdan yeni kitaplar aldık.
Alnında küçük bir leke var.
Küçük bir kelebek parmağıma kondu.
Sokakta geç vakitlere kadar oyun oynamamalıyız.


85-Aşağıdaki kelimelerden hangisine gelen ek farklıdır?
a)Kitaplar b)Geldi c)Simitçi d)Evden


86-Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü diğerlerinden farklıdır?
a)Geliyorum b)Eve c)Televizyon d)Kalemlik

87-Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisinde hem ünsüz yumuşaması hem de benzeşmesi kuralı vardır?
A)Bu yapının işçiliği Mimar Sinan'a aittir.
B)Bu toprağa bol gübre vermeliyiz.
C)Dün dişçiden randevu aldım.
D)Bu baskının başka bir örneği yok.


88-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel yargı vardır?
A)Hayat her zaman güzeldir.
B)Yazarın mükemmel bir anlatımı var.
C)Daha önce bu kadar iyi bir filme gitmemiştim..
D)Yazarın yirmiden fazla öykü kitabı var.


89- Aşağıdaki atasözleriyle anlam bakımından bir üçlü oluşturulursa hangisi dışta kalır?

A) Atı, atın yanına bağlama,ya huyundan ya suyundan.
B) Üzüm üzüme baka baka kararır.
C) Dost dostun ayıbını örter.
D) Körle yatan şaşı kalkar.



90- " - yor " eki büyük ve küçük ünlü uyumuna aykırı bir ektir. Bu ekten
önceki geniş - düz ( a - e ) ünlüler daralarak ( ı - i ) olur.
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bu kuralın dışında kalır?
A)Akasyalar eliyor günü suyun yüzüne. C) Nasıl bakıyor dersiniz bize
yıldızlar.
B)Bilmiyor günün değerini insanoğlu. D) Patlıyor insanın sabrı
amaçsız yaşamda


-
91- Aşağıdaki kelimelere getirilen -de (bulunma) hali eklerinden hangisi yanlıştır?
a) Sınıfta b) Bakkalda
c) Manavda d) Sokakda


92-Aşağıdaki kelimelerin hangisi ek ve kök bakımından yanlış ayrılmıştır?

A) Sev-imli B) Sus-kun-du C) Kalem-lik D) Ara-ba-m


93-Aşağıdaki cümlelerden hangisi özneldir?
A) Herkes cumartesi günlerini sever.
B) Çocuklar basamakları hızla çıkıyordu.
C) İlkbahar geldiğinde ağaçlar çiçek açar.
D) Benzinli araçlar hava kirliliğine sebep olur.


94-Aşağıdaki kelimeleri tür bakımından gruplarsak hangisi dışarıda kalır?

A) El***e B) Seslendim C) Başarılı D) Sınıf


95-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sessiz benzeşmesi vardır?

A) Zavallı çocuk bu defa çok kötü dövülmüştü.
B) Senin ne olduğunu yavaş yavaş anlıyorum.
C) Öğretmenin fıkrası bütün sınıfı güldürdü.
D) Üzerinde mavi, çizgili çok hoş bir gömlek vardı.


96-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ses düşmesi yoktur?
A) O kadar çok acıktım ki karnım zil çalıyor.
B) Öyle bağrın açık dolaşırsan üşütürsün.
C) Dedem, babaannemin koynunda sakladığı resmini bize gösterdi.
D) Bana bir daha böyle bağırmanı istemiyorum.


97-. Aşağıdaki cümlelerden altı ç izili deyimlerden hangisi "söylemek istediğini bir türlü söyleyememek" anlamını içeren bir deyimdir?
Bu kadar dillerde dolaştığın yeter.
Dilimin ucunda ama, bir türlü söyleyemiyorum.
Şu garibin bir dili olsa da söylese.
Beni bu kadar diline doladığın yeter.

98- " Sabahın seher vaktinde
Bir garip bülbül dolaşır."

Yukarıdaki dizede aşağıdaki ses olaylarından hangisi vardır?
A) Ünsüz benzeşmesi B)Ünsüz düşmesi C)Ünsüz yumuşaması
D) Ünlü düşmesi
99- Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlirlik açısından diğerlerinden farklıdır?
Babam, o yıllarda sözü edilen kasabada öğretmendi.
Son zamanlarda insanlardan kaçan, ürkek bir hali vardı.
Bu bölgenin bitki örtüsü yönünden zenginliği çok yağışlı olmasına bağlı.
Erciyes Dağı, adını bir üniversitemize vermiştir.


100- "Yiğittin, inanç doluydun, yapıcıydın,
Sanatkârdın, deniz kadar engin,
Kimsenin görmediğini görürdü,
Sevgiyle bakan gözlerin"

Yukarıdaki dörtlükte ağırlıklı olarak hangi duygu işlenmiştir?

A) Yüceltme B) Çaresizlik C) Özlem D) Umutsuzluk






CEVAP ANAHTARI ( 76 / 100 )
76 C 86 A 96 D
77 B 87 A 97 B
78 A 88 D 98 D
79 D 89 C 99 B
80 B 90 C 100 A
81 A 91 D
82 D 92 D
83 A 93 A
84 C 94 B
85 C 95 A
__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-04-2010, 14:04   #3
Yaso
Operator
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 32.967
Tecrübe Puanı: 1000
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Standart

TÜRKÇE_6(201-300)

201.I. Bir kelimenin anlamlı en küçük parçası kelimenin köküdür.
II. Yapım ekleri yeni kelimeler türetmez.
III. Çekim ekleri yeni kelimeler türetir.
IV. Her zaman yapım ekleri çekim eklerinden önce bir kelimeye eklenir.

Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

A) I, III B) I,IV C) II, III D) II, IV
202.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır?

A) Arkada kalan şehir ufaldıkça ufalıyordu.
B) Temizlenen çatallar pırıl pırıl parlıyordu.
C) Bütün kasabalı sokaklara döküldü.
D) Sandalyeyi kendine doğru çekti.

203.Kirazın derisinin altında kiraz
Narın içinde nar
Benim yüreğimde boylu boyunca
Memleketim var.
Bu dizelerdeki altı çizili sözcükte görülen ses olayı nedir?

A) Ünsüz Benzeşmesi B) Ünsüz Yumuşaması C) Ünlü Düşmesi D) Ünlü türemesi

204.Aşağıdaki deyimlerden hangisinin karşısında verilen açıklaması yanlıştır?

a.Açık kapı bırakmak: Gerçeği çekinmeden söylemek
b.Açıkta kalmak: İş ve görev bulamamak
c.Açığa alınmak: Görevine son verilmek
d.Açığa çıkmak: Belli olmak, anlaşılmak


205.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi yapım eki almamıştır?

a.Günlerdir onun yolunu gözlerim.
b.Kapılar, merdivenler mavinin serinliğinde yüzüyor.
c.Buralara yaşamın hep ağır çekim yürüdüğünü düşledim.
d.Yaşamın her an yeniden, yeniden bağışlanıyor.



206.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisinde hem ünsüz yumuşaması hem de benzeşmesi kuralı vardır?
A)Bu yapının işçiliği Mimar Sinan'a aittir.
B)Bu toprağa bol gübre vermeliyiz.
C)Dün dişçiden randevu aldım.
D)Bu baskının başka bir örneği yok.


207)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel yargı vardır?
A)Hayat her zaman güzeldir.
B)Yazarın mükemmel bir anlatımı var.
C)Daha önce bu kadar iyi bir filme gitmemiştim..
D)Yazarın yirmiden fazla öykü kitabı var.




208.Bir konunun fazla derinleştirilmeden, biriyle sohbet ediyormuş gibi anlatıldığı yazılara ne denir?
A) Makale B) deneme C) masal D) söyleşi

209-Gerçek ya da gerçeğe uygun biçimde tasarlanmış hayat olaylarının bir temel düşünce etrafında yer ve zaman belirtilerek anlatıldığı kısa yazılar hangisidir?

a.Roman b.Öykü c.Fıkra d.Anı


210.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman anlamı yoktur?
A) Büyüklerine saygılı ol.
B) Kültürümüzü tanıtmak için bütün Orta Asya'yı dolaşmış.
C) Bu akşam televizyonun karşısında uyumuşum.
D) Kitaptaki konuyu yeni okuyor.

211.Aşağıdaki sözcüklerden hangisi köktür?
A) Dutluk B ) Yurttaş
C ) Yavrucak D ) Balık


212. Aşağıdaki kelimelerden hangisi aldığı ekin çeşidi bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Açık B) Kapanık
C) Aldık D) Bulanık


213.-Aşağıdaki kelimelerden hangisi ünsüz yumuşamasına örnektir?
a) Gönlünü b) Sokaktan c) Omzu d) Ağaca


214-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur?
a) Perdenin kıvrımları güzel görünüyor
b) Otlar sararmaya başladı
c) Alnımızda bilgilerden bir çelenk
d) Burnunun ucunu bile göremiyordu

215-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması vardır?
a) Karşı dağlarda bol ağaç vardı
b) Bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun
c) Arkadaşımın cevabını beğenmedim
d) Hiçbir şeyi dert etmezdi.

216-Aşağıdaki kelimelerin hangisinde ünlü düşmesi vardır?
a)Astarı b) Pikniğe c) Uzaktan d)Aklını





217-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük iki ayrı yapım eki almıştır?
a) Çarpık yapılaşma görünümü bozuyor
b) Yavrucak soğuktan tir tir titriyordu
c) Ölçüsüz davranışları yüzünden pek sevilmezdi
d) Ölüm korkusu bütün insanlarda vardır

218-Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin sonunda "-ca, -ce"eki getirilirse sözcükte ünsüz sertleşmesi görülür?
a) Uzun b) Hafif c) Kolay d) Sessiz

219. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi olmuştur?

Elindeki gazeteyi sessizce okuyor.
Ailesinden uzak kalınca onların değerini anladı.
Sevinçten ne yapacağını bilmiyor.
Tatilde buz patenine gitmek istiyor.

220. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?

Masa örtüsünün rengini beğenmedi.
Kalemimin ucunu açıp yerime oturdum.
Bu mevsimde denizin dibini göremezsin.
Coğrafya sınavına büyük bir titizlikle hazırlandı.

221. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde hem yapım eki hem çekim eki vardır?
A) Arabacı B) Arabalar C) Arabacıyım D) Araba

222. Aşağıdaki noktalama işaretlerinin hangisinden sonra cümleye büyük harfle başlanmaz?
A) Nokta B) İki nokta C) Soru İşareti D) Noktalı virgül


223. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde bir çelişki söz konusudur?
A)Doğruluk minarede kalmış, onun da içi eğri.
B)Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.
C)Doğru söyleyenin tepesi delik olur.
D)Doğru söz acı gelir.

224.. Bahtiyarlık ( ) çalışmak ( ) eser vermek ( ) yaratmak ve başkalarına iyilik etmektir ( )
Bu cümlelerde boş bırakılan yerlere hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
A) (,) (,) (,) (.) B) ( (,) (,) (...)
C) ( (,) (,) (.) D) ( (,) ( (!)










225. Şiirde genellikle içerik biçimi belirler,ama ondan ayrılamaz. Tersine onunla bir bütün oluşturur.Bir
şiirin başarısı,bu bütünün tutarlılık ve güzelliğine bağlıdır.Doğrultu ne denli doğru olursa olsun,
eğer biçim zayıfsa içerik de istenen güzelliğe ulaşmaz.Estetikçe yetersiz bir eserin biçimine de en az
içeriği kadar önem verilmelidir.
Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A)Şiirde konuya gereken önem verilmelidir.
B)Şiirde konu anlatım biçimini belirler.
C)Şiirde konu ile anlatım aynı önemde olmalıdır.
D)Şiiri şiir yapan içeriktir.



CEVAP ANAHTARI ( 201 / 225)
201 B 211 D 221 C
202 D 212 C 222 D
203 B 213 D 223 A
204 A 214 B 224 C
205 B 215 C 225 C
206 A 216 D
207 D 217 C
208 D 218 B
209 B 219 C
210 A 220 D



226..Aşağıdaki kelimelerden hangisi , birden çok yapım eki almıştır?

A) Yurttaşlar B) Gençlikten

C) Susuzluğa D) Korkunun

227..Hangi kelime ismin ayrılma hal ekini almıştır?
A)Ağaçtan B)Kitapta C)Ormanda D)Yıllarca

228..Ben kitabımı çok seviyorum." Cümlesinde aşağıdakilerin hangisi vardır?
A) hece düşmesi B) sert sessizin yumuşaması
C) sessizlerin benzeşmesi D) ulama

229. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yargı vardır?

A) Sabahları sıcak süt içmekten çok keyif alıyorum.
B) Atatürk 10 Kasım 1938' de vefat etmiştir.
C) Satranç, hem düşündüren hem de keyif veren bir oyundur.
D) Haziran ayını okullar kapandığı için hiç sevmezdi.

230-Aşağıdaki sözcüklerden hangisi kök ve eklerine doğru biçimde ayrılmıştır?

A) süpür-ge-ci B)odunluk-ta
C)çalışkan-dı D) deniz-leri



231- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğrayan bir sözcük vardır-?
A) Sepetteki yumurtaların hepsi kırılmış
- B) Her sabah önlüğünü giymek için annesinden yardım alıyor.
C) Duvarda asılı olan saatin pili bitmiş.
D) Akşamları kitap okumaktan çok keyif alıyorum.

232.Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi yapım eki almamıştır?
a. Okulumuzda bugün büyük bir hazırlık var.
b. Gün ağarmadan yola çıkmamız gerek.
c. Çiçeklerin en güzelini bana verdi.
d. Bu bilgileri arkadaşlarınla paylaşmalısın.

233.Bazı kökler, hem isim kökü hem de fiil kökü olarak kullanılabilir. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinde bu kurala uygun bir kullanım vardır?
a.Onun kim olduğunu bilmeden ileri geri konuşuyor.
b.Boyacılar bugün işi bitiremeyecekler.
c.Bütün bu olup bitenleri senin aklın alıyor mu?
d.Okulda büyük bir gezi düzenlendi.

234. Aşağıdakilerden hangisi kök durumunda bir sözcüktür?
a) Yetki b) Akıl c) Yazılı d) Koşmak


235-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi kuralına örnek yoktur?
a) Bu bitkiler özel bakımla yetişiyor.
b) Utançtan yüzü kıpkırmızı olmuştu.
c) Son sözlerinden sonra dinleyiciler salonu terk ettiler.
d) Bilmem ki nasıl anlatabilirim.

236) "Kuru" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A)Masayı kuru bir bezle sildi.
B)Bu kuru tepeleri yeşertmek için çalışmalı.
C)Böyle kuru bir yaşam istememişti.
D)Elma ağacının kuru dallarını kestiler.


237)Aşağıdaki sözcüklerden hangisine,ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ses değişikliği olur?
A)kaç B)tak C)sırt D)kalp


238-Aşağıdaki kelimelerin hangisi hem yapım eki hem de çekim eki almıştır?

A)Yazlığımız
B)Terlikçi
C)Arabalardan
D)Bilginlik


239-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım (imla) yanlışı yapılmıştır?

A)O kalemden bende de var
B)Okulun oradaki cadde de kitapçı var.
C)Ödevimi teneffüste de tamamlayabilirim
D)Yeni açılan bir sergide öğretmenimi gördüm.


240.Aşağıda cümlelerden hangisinde ünlü daralması vardır?

Yarın arkadaşım beni görmeye geliyor.
Akşam bütün aile birlikte yemek yiyeceğiz
Aradığını bulamadığı için buradan gidiyor.
Umut dolu bakışlarla etrafını süzüyordu.



241.Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinin kökü diğerlerinden farklıdır?

İlkbahar dallarda, yollarda
Yurdumun gönlünde tütüyor
Kuş oluvermiş de hür insan
Bayramımla çın çın ötüyor.


242.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz sertleşmesi vardır?
A- Ayağı B- Baskın C- Senedin D- Gözlüğü



243) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır?

Gelecek hafta tatile çıkıyoruz.
Kızılırmak uzun bir nehirdir.
Bu manzara ruhumu dinlendiriyor.
Bu şiirin konusu "doğa" dır.

244-)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi kuralına uyulmadığından bir yazım yanlışı vardır?


A)Ufukta beyaz bir yelkenli görüldü.
B)Rüzgar hafifce esiyordu.
C)Çocuklar parkta oynuyordu.
D)En iyi kitabı seçmiştik.


245-)Aşağıdaki sözcüklerden hangisi farklı bir ek almıştır?

A)yazı B)kazı C)batı D)çayı


246-) Sapanın ucundan savrulan taş
Umduğumuz menzile erişmese de
Siz haklısınız çocuklar

Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisine örnek yoktur?

A) Ulama B)Ünsüz Türemesi
C)Hece(Ses Düşmesi) D)Ünsüz Yumuşaması

247-) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde ünlü daralması yoktur?

A)Eski günler özlemle anılıyor.
B)Rüzgar pencereleri zorluyor.
C)Gönlü hiç istemiyor gitmeni.
D)İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı

248"Oturmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde temel anlamıyla kullanılmıştır?
a. Bir kenara oturmuş,etrafa bakıyordu.
b. Bu takım üzerime iyi oturdu.
c. Otuz yıldır halasıyla oturuyor.
d. Birkaç yıldır bu semtte oturuyor.

249 - Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir
yazım yanlışı vardır ?

A) Bir de bakıyorsun gün bitmiş.
B) Orada, bir nakışcıyla karşılaştım.
C) O, bizim takımın parlayan yıldızıdır.
D) Gözlerindeki fer, birden kayboluverdi

250- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yargı vardır?

Bu kazağı beğeneceğini hiç zannetmiyorum.
***iklete binmeyi çok seviyorum.
Bir gün 24 saattir.
Bence gözlüksüz daha güzel oluyor.

CEVAP ANAHTARI ( 226 / 250)
226 C 236 C 246 B
227 A 237 D 247 C
228 B 238 A 248 A
229 B 239 B 249 B
230 A 240 B 250 C
231 B 241 C
232 C 242 B
233 B 243 C
234 B 244 B
235 D 245 D
251- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük fiildir?

Kazandığı bu başarı onu şımartmış, daha da olgunlaştırmıştı.
Onun gelişiyle toplantı hareketlendi.
Seni avlamak için kurdum bu tuzağı.
Kış için hazırlıklara başlamalıyız.



252.Tokatla Niksar arasında
Bir küçük ev görünür uzaktan.
Kütükten duvarlı, önünde çeşme akar,
Yeşermiş bir topraktan.

Yukarıdaki dörtlükte kaç sözcükte ünsüz benzeşmesi vardır?

A)2 B)3 C)4 D)1


253.Sen ve ben, gözyaşıyla ıslanmış hamurdanız;
Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız!
Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader;
Aldırma, böyle gelmiş, bu dünya böyle gider!

Yukarıdaki dörtlükte kaç kelimede ünsüz yumuşaması gerçekleşmiştir?

A)1 B)2 C)3 D)4


254)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinin yazımında yanlışlık vardır ?
a)Her şey olacağına varır.
b)Birtakım insanlar beni kızdırmaya çalışıyor.
c)Bir çoğu seni anlamamakta ısrar ediyor.
d)Kitaplardan herhangi biri gerekebilir.





255)Aşağıdaki cümlelerdeki eylemlerin hangisi gereklilik kipi eki almıştır ?
a)Bence doktora gitmelisin.
b)Keşke herkes senin gibi düşünse.
c)Akşam yemeğini bizim evde yiyelim.
d)Sana aldığım hırkayı buraya getir.


256- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapım eki almış sözcük yoktur?
a) Kapıdaki yaşlı adam içeri girdi.
b) Misafirler, kırmızı perdeli odayı çok svmişler.
c) İki katlı ahşap köşk çok eskiydi.
d) Yazları köşkün bahçesinde kahvaltı yaparım.



257- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması olayına bir örnek vardır?
a) İlaçları kullanınca iyileşti.
b) Bahçıvan çiçekleri suladı.
c) Mektubunu aldım.
d) Bayramda hediyeler dağıttı.




258. " Anahtarı kaybedince kilidi kırıp açtılar. " cümlesinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

A) Ünsüz benzeşmesi B) Ünlü daralması C) Ünlü düşmesi D) Ünsüz yumuşaması


259- Aşağıdakilerden hangisi "fiil kökü-yapım eki-yapım eki-kip eki" yapısındadır?

A) Sevinçli B) Korkusuzdu C) Geçmişte D) Yanlıştır


260.)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek vardır?
a)Bağcı çocukları kovalıyordu.
b)Amcamlar yarın gidecek.
c)Sınıfta çok gürültü var.
d)Sıraları bu tarafa taşıyın.


261.)Aşağıdaki sözcüklerden hangisi iyelik eki almıştır?
a)kavram b)kalemlik c)gittim d)sıram

262."tatlı" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır.
A. Tatlıları yemeğin arkasından yiyeceğiz.
B. Talı kurabiyeleri tuzlulardan daha çok seviyorum.
C. Şerbet çok tatlı olmuş.
D. Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır.

263.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sessiz yumuşaması vardır.
a.Kitabım çantamda kalmış.
b.Bu gün milletçe mutlu ve gururluyuz.
c.Anahtarı bulamayınca kapıyı kırdılar.
d.Güzel konuşan insanları herkes sever.

264.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sessiz sertleşmesi (sessiz benzeşmesi) kuralı uygulanmıştır.
a.Pırıl pırıl güneşli bir gündü.
b.Sokakta çocuklar oynuyorlar.
c.Yaralı hayvan acıyla inledi.
d.Pencereden sokağı görebiliyordu.

265.Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü isim soyludur?.
süzgeç
yazı
yazar
çicekçi

266.Aşağıdaki kelimelerden hangisi çekim eki almıştır.?
dalgıç
mahallede
gözlük
kayıkçı


267.Kitaplar uyarıcıdır, dosttur çoğu kez. Ama doğayla, gerçekle insanla aramızda duvarlar örmemelidirler. Bizi insana, doğaya, ışığa götürdükleri ölçüde yararlı ve değerlidirler.
Parçaya göre aşağıdaki özelliklerden hangisi kitapta bulunmamaktadır?.
A.Dostumuz olmalıdırlar.
b.Bizi uyarmalıdırlar.
c.Bizi aydınlatmalıdırlar.
d.Doğayla, gerçekle, insanla aramızda duvar örmelidirler.


268.Aşağıdakilerden hangisi nesnel bir yargıdır?

A) Şairin, sesini daha geniş kitlelere duyurabilmesi için dergilerde daha sık görülmesinde yarar var.
B) İyi bir romancı, şiir yazamaz; ama iyi bir şair, roman yazabilir.
C) En iyi tatil, ormanda yapılan tatildir.
D) Öykünün yanı sıra birçok şiir yazmış, bunlardan bazıları bestelenmiştir.

269.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

a.Birkaç gün sonra seni arayacağım.
b.Sana her şeyi anlatacağım.
c.Biraz acele etsen iyi olur.
d.Bu konuda herhangi bir şey söylemedi.





270.Aşağıdaki atasözlerinden hangisine sert ünsüz yumuşaması yoktur?

A. Meyveli ağacı taşlarlar.
B. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
C. Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.
D. El, elin eşeğini ıslık çalarak arar.

271.Aşağıdaki dizelerin hangisinde, sertleşme (benzeşme) olayı yoktur?

a.1) Çocuktum, ufacıktım;
b.2) Top oynadım, acıktım.
c.3) Buldum yolda bir erik,
d.4) Kaptı bir ala geyik.



272.-) Aşağıdaki deyimlerden hangisinde kaynaşma sesi kullanılmamıştır?

a-) köşeye sıkışmak
b-) uykusu kaçmak
c-) gözüne kestirmek
d-) oyuna gelmek


273.Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapılışı bakımından Türkçenin ses özelliklerine uygundur?
a-) prenses
b-) şaibe
c-) bodrum
d-) müddet


274: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde harflerin kullanımıyla ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?
a) Resmi Gazete'de okuduklarım şaşırtıcıydı.
b) Bu akşam Ahmet Bey ve eşi bize gelecekmiş.
c) Ödevlerimi yaparken Pınar ablamdan yardım alıyorum.
d) Aslan ve Çitanın hızlı hayvanlar olduğu söylenir.

275: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama vardır?
a) Atasözleri ve deyimler, konuşmamızı daha etkili kılar.
b)Kütüphanemize yeni kitaplar da alalım.
c)Beğendiğim bir kitabın bitmesini istemem.
d) Kitapları yanımızdan hiç ayırmayalım.







CEVAP ANAHTARI ( 251 / 275)
251 C 261 D 271 C
252 B 262 D 272 D
253 C 263 A 273 C
254 C 264 B 274 D
255 A 265 D 275 D
256 A 266 B
257 C 267 C
258 B 268 D
259 B 269 B
260 A 270 C

276) '' Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar.'' Cümlesindeki ses olayları hangi seçenekte doğru verilmiştir?

A) Ulama - ünsüz türemesi
B) Ünsüz yumuşaması - ünsüz benzeşmesi
C) Ünsüz yumuşaması - ünlü düşmesi
D) Ünlü daralması - ünsüz benzeşmesi


277) Aşağıdakilerden hangisi kök bakımından diğerlerinden farklıdır?

Başlık B) atkı C) yoldaş D) gözcü

278.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznellik söz konusudur?
A. Kar yağdı mı çok güzel bir manzara ortaya çıkar .
B. Yüzünde yaşlanmanın verdiği izler vardı.
C. Yazarın ilk öykü kitabı "Ceviz Oynamaya Geldim Odana" dır.
D. Okullar eylül ayında açılır.


279:"Bu eleştirinin haklı yönlerinden biri de esere yönelik oluşudur"
Bu cümledeki altı çizili sözcüklerin hangi ikisi yalnızca yapım eki almıştır?
A. Eleştirinin , haklı
B. Haklı , yönelik
C. Yönlerinden , biri
D. Yönelik, oluşudur
.
280) Aşağıdaki sözcüklerin hangisine ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde ünsüz yumuşaması olmaz?

A) hayat B) kayak C) amaç D) ayıp




281) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü sesteşlik özelliği taşır?

Annem çiçek saksılarını iki günde bir sular.
Çocukluğumun geçtiği sokaklarda dolaşmayı seviyorum her zaman.
Babamın yeni aldığı yazlık çok hoşuma gitti.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı büyük bir sevinçle kutladık.

282: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük hem yapım hem çekim eki almıştır?
Dostluk her insan için önemlidir.
Kitaplar bizi farklı dünyalara götürür.
İnatçılar çevrelerinde sevilmez.
Dalgalı denizde yüzmek tehlikelidir.

283. "Yüzünün rengi birden soldu." Cümlesinde hangi ses olayı meydana gelmiştir?
ünsüz benzeşmesi
ünsüz yumuşaması
ünlü düşmesi
ünsüz düşmesi
.

284-Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü isimdir?
a)kitaplık
b)çalışkan
c)okul
d)durak


285-Aşağıdaki seçeneklerden hangisi farklı bir düşünceyi anlatır?
a)İnsanın her zaman yanında bulabileceği arkadaşı kitaptır.
b)Kitap okuyan insanların yaşadıkları dünyada kötülükler ortadan kalkar.
c)Kitap okumak insana birçok fayda sağlarken zaman kaybetmesine de sebep olur.
d)Kitap okuyan insanların hayatlarında aydınlık, karanlıktan daha çok yer kaplar.


286-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem ünsüz yumuşaması hem de ünsüz sertleşmesine örnek vardır?
a)Borcunu zamanında ödemedi.
b)Beklediğim haber bir türlü gelmedi.
c)Sokakta bir tanıdığa rastladım.
d)Bu yarışmaya katılacağını duymadım.


287-Aşağıdakilerin hangisinde '-lık'eki yeni bir kelime türetmemiştir?
a)balık
b)canlılık
c)yazlık
d)ayakkabılık

288-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi birden fazla yapım eki almıştır?
a)Gömleğimi annem ütüledi.
b)Evlerini boyacıya boyatmışlar.
c)Köftecilik yaparak hayatını sürdürüyor.
d)Takıma yeni giren futbolcuya ceza verildi.

289.Hangi cümlede ünlü düşmesine örnek verilmiştir?

a)Hiç durmadan ilerliyordu. c)Bahar gelince her yer yeşile bürünür.
b) Bu yaz tatile çıkamıyoruz. d)Arkadaşımın burnu kanıyordu.

290.Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir yargıdır?

Annem bana bir fincan kahve veriyor. c)Felsefe insan ufkunu geliştiren bir alandır.
Tez çalışmalarım için hazırlanıyorum. d)Okullar bu hafta kapanıyor.

291-Sonu "p,ç,t,k"ile biten sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde yumuşama olayı görülür.aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

a)Masanın üstündeki bardağı verirmisin?
b)Kitabını umursamazca savurdu
c)Nihayet yatağına yatabilmişti
d)Zonguldak'a tatile gideceklerdi


292-Aşağıdaki sözcüklerin hangisine ünlü ile başlayan ek getirdiğimizde ünlü düşmesi olayı gerçekleşmemektedir?

a)Sabır b)Gönül c)Sanat d)Fikir

293- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünü düşmesine uğramış bir sözcük yoktur?

A) Bu şehrin kalabalığına alışmalısın artık.
B) Verdiğin kitabı büyük bir merakla okudum.
C) Son günlerde boynunda bir ağrı hissediyordu.
D) Herkesin fikrine saygı göstermeliyiz.

294- Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznel bir yargıdır?

A) Türkü geleneksel edebiyatımızın ürünüdür.
B) Şiirlerini hece ölçüsüyle yazıyor.
C) Son şiir kitabı çok güzeldi.
D) Kitapta karamanlar yöresel ağızlarıyla konuşturulmuş.

295.Aşağıdaki sözcüklerin hangisine ünlüyle başlayan bir getirildiğinde yumuşama görülmez
a-kazak b-top c-ayrılık d-parmak

296-Aşağıdaki sözcüklerin hangisi diğerlerinden farklı bir ek almıştır?
a-okuyorum b-çocuklar c-kitabım d-sayı


297.Aşağıdaki sözcüklerden hangisi kökü bakımından diğerlerinden farklıdır?
arkadaş
yanlış
yalnız
başladık


298.Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
Çok secgin bir çocuktu.
Beni görünce kaçtı.
Ağaçtan düşünce çok korktum.
Benden yaşça büyüktü.


299.Aşağıdakilerden hangisi "kök "durumunda olan bir sözcüktür?

A) Yazlık
B) Simitçi
C) Balık
D) Bilgi


300. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi hem yapım eki hem de çekim eki almıştır?

A)Kalemlik B)Sınıftan C)Gözlükçü D)Sanatçılar



CEVAP ANAHTARI ( 276 / 300)
276 C 286 C 296 D
277 B 287 A 297 D
278 A 288 C 298 A
279 B 289 D 299 C
280 A 290 C 300 D
281 C 291 D
282 C 292 C
283 B 293 B
284 A 294 C
285 C 295 B
__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var
Sizin Konu Yanıtlama Yetkiniz var
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kpss Ortaöğretim / Önlisans Deneme Sınavı 3 нüzüη KPSS 1 07-02-2010 16:15
LYS Deneme Sınavı Tıkla matematik Yaso Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM 0 05-30-2010 08:46
6. Sinif örnek sorular Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 11-04-2009 20:36
Deneme Sınavı Çözerken BiLinmesi GerekenLer Yaso Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM 0 09-10-2008 21:27
Kpss Ortaöğretim/Önlisans Deneme Sınavı нüzüη KPSS 0 08-22-2008 11:07


Şu Anki Saat: 21:19


İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan Bilqi.com Forum Adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. bilqi.com hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler doganinternet@hotmail.com ve streetken27@gmail.com dan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde bilqi.com yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş yapacaktır.
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.36 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

Android Rom

Android Oyunlar

Android samsung htc

Samsung Htc

Nokia Windows